Европейска здравноосигурителна карта, заявления за помощи и още много други

...
Европейска здравноосигурителна карта, заявления за помощи и още много други
Коментари Харесай

Полезно – вече може да подаваме електронно заявление без е-подпис

Европейска здравноосигурителна карта, заявки за помощи и още доста други документи могат да се подават по напълно електронен път, без да е нужен дипломиран електронен автограф за това. Той може да бъде сменен с ПИК на Национална агенция за приходите или ПИК на Национален осигурителен институт в Системата за несъмнено електронно връчване. Възможността съществува даже в случаи, когато дадена държавна институция е показала в разпоредбите си условие за е-подпис, както е при европейската здравна карта, оповестява „ Сега “.

Системата за несъмнено електронно връчване е едва известна и съвсем непозната за необятната аудитория, само че е съвсем чудесно работещ вид човек да си спести разкарването по институции и гишета и разнасянето на хартии. Тя е и единствената опция човек да подаде електронно документ, без да има е-подпис. Все отново входът към системата си има условие – съществуване на личен идентификационен код от Национална агенция за приходите или от Национален осигурителен институт.

Чрез системата могат да се употребяват непосредствено електронни услуги към десетки администрации – от издаване на увещание за възпитаник от обещано учебно заведение в страната до издаване на позволение за произвеждане на оръжие от Министерство на вътрешните работи. Тя може да служи и като „ пощальон “ за изпращането на заявление за услуга или документ, за които не са отворени специфични рубрики. Два образеца – родителите могат да подадат заявление за разпределяне на еднократна помощ за възпитаници от първи до четвърти клас посредством пряк бутон за тази услуга към Агенцията за обществено подкрепяне. Издаването на европейска здравна карта обаче не е включено в услугите, предлагани от НЗОК. Затова за нея заявката се попълня отвън системата и се изпраща в известие до съответната районна здравна карта, която би трябвало да издаде картата. Това е допустимо, макар че на уеб страницата на НЗОК написа, че „ заявление за издаване на ЕЗОК може да бъде подавано и посредством Системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ). За задачата заявителят би трябвало да има дипломиран електронен автограф “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР