Европейска заповед е била изпратена от държавното обвинение в Смолян

...
Европейска заповед е била изпратена от държавното обвинение в Смолян
Коментари Харесай

Разследват български гурбетчии ощетили НОИ с 241 хиляди лева

 Европейска заповед е била изпратена от държавното обвиняване в Смолян до Испания с искане за изпращане на разнообразни по тип документи, които ще бъдат от изгода в хода на досъдебното произвеждане, разкри за " Родопи voice “ окръжният прокурор Тодор Деянов.

Делото към момента е в проверяващата фаза, а от държавното обвиняване не се ангажираха със периоди за приключването му заради големия размер документи по случая.

Припомняме, че досъдебното произвеждане бе формирано през октомври 2018-та година. 50 поданици на Неделино са проверявани заради подозрения, че са се възползвали от компенсации за безработица на база подправени документи за работа в Испания. Разследването е за документна машинация в изключително огромни размери. Чрез потребление на документи с погрешно наличие гурбетчиите са взели в България обезщетение за безработица в общ размер на 241 000 лв., считат от прокуратурата. Това са служащи, които имат трудови контракти за земеделска работа в Испания.

Родопчаните са работели по няколко дни в Аранда де Дуеро, а има и такива, които изобщо на са пътували до Иберийския полуостров, а по-късно са командировани в България, настояват от държавното обвиняване. Всички те са получавали компенсации от порядъка на 1200 лева

" Постоянно живеем в стрес и останахме без приходи, обществени и здравни осигуровки. Не можем да стартираме работа, защото се надяваме заповедта за прекъсване на компенсациите да се анулира! ". Това пък оповестиха десетки поданици на Неделино, които през май м.г. блокираха пътя за Кърджали за към час.

" През 2018 година заминахме в Испания, където започнахме работа във компанията на наш съгражданин. След прибирането си в България взехме решение да се възползваме от Европейската инструкция за равно отнасяне при работа в друга страна от Европейски Съюз и приемане на компенсации при оставане без работа. За страдание след подаване на документите в НОИ-Смолян ни беше отказано изплащането на компенсациите и със заповед на шефа на Национален осигурителен институт бяха спрени, макар че част от нас получиха парични суми. Вместо да получим съответен отговор, против нас стартира наказателно произвеждане ", показаха гастарбайтерите в своя протестна декларация през м.г.

Недоволните неделинци показаха, че са получи увещание от притежателя на компанията в Испания, в което е посочено, че компанията е тествана от локалните управляващи и съгласно тях няма съображение директивата на Европейски Съюз да бъде приложена в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР