„Европейска стратегическа автономия“ – така звучи новото предложение от Франция

...
„Европейска стратегическа автономия“ – така звучи новото предложение от Франция
Коментари Харесай

Ще има ли обща европейска армия

„ Европейска стратегическа автономност “ – по този начин звучи новото предложение от Франция за основаване на обща защита на Европейския съюз.

Париж от дълго време дефинира своята самостоятелност като дарба да „ предугажда, да взима решения и да работи независимо “ във боен проект, написа Натали Гибер в „ Монд “ (Le Monde).

Министърът на защитата Флоранс Парли наскоро излезе с апел към предприятията, заявявайки недопустимостта на това Франция да отпадне от конкуренцията в области като преодоляването на космоса и новите технологии. В изискванията на подбудения от „ Брекзит” безпорядък, заканите от страна на Русия и Китай, а също проблемите, създавани от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, Париж би желал европейските сътрудници да последват неговия образец. Само че това просто не се получава.

Бизнесът упорства за значимостта на европейските планове за „ бойни авиационни системи на бъдещето “ и приканва държавното управление да откри средства за пускане на програмата.

„ Идеята на стратегическата автономност пуска корени. В Европейския съвет стана табиет да се приказва за защита и в този момент ще е налично общо финансиране, което беше просто немислимо през 2009 година “, означи новият шеф по интернационалните и стратегическите връзки във военното министерство Алис Гитон.

„ За нас, французите, „ дружно “ значи „ другите с нас “, С това би трябвало да се разделим “, призна пък френски военачалник.

Генералният щаб на Франция се застъпва за общоевропейска отбранителна теория, до момента в който военните настояват, че „ няма различен избор, с изключение на да се работи с Германия и да бъде привлечена Англия, без значение от „ Брекзит “.

И тук стартират проблемите. Първият е потреблението на „ фонда за защита “ на Еврокомисията, т.е. 13 милиарда евро, които се чака да бъдат отделени за съоръжение на националните армии от 2021 до 2027 година

Европейският военно-промишлен комплекс се отличава с липса на единение и неуместна конкуренция. В Европа има 20 вида изтребители против единствено 6 в Съединени американски щати и 60 наземни оръжейни системи против 5.

Също по този начин половината от танковете и една пета от артилерийските системи се създават отвън рамките на Европейски Съюз.

Бюрократичен клуб

Независимо от одобряването на „ непрекъснато структурираното съдействие “ в края на 2017 година, реализирането на общи планове съставлява сложна задача.

„ Проведени бяха задълбочени полемики, при нас се появи юридически инструмент в лицето на структурираното съдействие, а страните поеха върху себе си отговорности. Само че някои не се преценяват с тях “, с принуда споделя представител на военната промишленост.

Въпросът е в това, че без значение от сериозните стъпки в посока предпочитане на европейското, Полша, Швеция, Румъния и Чехия продължиха проектите си за покупки на американско оръжие.

Освен това Париж би трябвало да придаде наличие на „ европейската самодейност за интервенция “.

Президентът Еманюел Макрон издигна тази концепция по време на послание в Сорбоната през октомври 2017 година без предварителна разработка на предложенията, което сътвори риск за противоречие от страна на Брюксел и Берлин.

Държавният глава на Франция тогава приказва за „ общи сили за интервенция, общ бюджет и обща теория на деяние “. Впоследствие ограничи мащабите на своите проекти.

Флоранс Парли изрази страдание за това, че държавите-членки са разрешили Европа да се трансформира в „ бюрократичен клуб “ и акцентира „ надълбоко прагматичния и пригодим “ темперамент на самодейността. Нея я поддържат девет страни, които имат „ военни благоприятни условия и политическа воля “.

Първото политическо заседание ще се организира през ноември в Брюксел. След това щабовете ще разработят спешни сюжети и ще споделят получения по време на интервенции опит.

Проблемът е, че президентът Макрон сложи министерство на защитата в положение на икономическа война. Съединени американски щати желаят да продават на Европа оръжие и употребяват съществуването му, с цел да възпират конкуренцията.

Германия пък е главен индустриален съперник, който към този момент спря експорта на създадено дружно с Франция съоръжение, без значение от контракта „ Дебре Шмидт” от 1972 година, съгласно който двете държавни управления се задължават да не си пречат едно на друго.

Плашим нашите съдружници

Шефът на комисията по защита в Бундестага Волфганг Хелмих неотдавна изнесе данни от изследване, съгласно което 86% от германците са за евакуиране на немските войски от Афганистан и Мали, и че този въпрос е станал доста комплициран в политически проект.

Така Франция се оказа в относителна изолираност. А огромната отговорност на Европа не значи раздор със Съединени американски щати. Но сега над 50% от отбранителния капацитет на НАТО се базира на американската войска. Всъщност Европейски Съюз не може да направи каквото и да е във военно отношение без Съединени американски щати.

НАТО реши да се отърве от съветското и руско оръжие

Тръмп: Русия управлява изцяло Германия

ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДА ГЕРМАНСКАТА АРМИЯ

Германия стартира превъоръжаване против заканите от Русия и Сирия

Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР