"Европейска столица на културата" е проект, създаден, за да допринася

...
"Европейска столица на културата" е проект, създаден, за да допринася
Коментари Харесай

Факти за проекта Европейска столица на културата

"Европейска столица на културата " е план, основан, с цел да способства за доближаването на европейските нации. Негова съществена цел е да акцентира и развива благосъстоянието на европейските култури и техните общи черти. Начинанието не стопира да се развива и потвърждава всяка последваща година на осъществяване, без да губи първичния си образ и главен план. Всички градове, носещи купата, насочат нов взор и към споделената история и завещание, осведоми Михаела Михайлова, пиар съветник.
Ето няколко забавни обстоятелството от историята на "Европейска столица на културата ":
- През 1985 година Съветът на министрите на Европейския съюз взема решение да сътвори самодейността по концепция на известната гръцка актриса и певица Мелина Меркури, която тогава е министър на културата на Гърция.
- Първоначалното название е "Европейски град на културата ", а през 1999 година самодейността става известна като "Европейска столица на културата ".
- Атина (Гърция) e първият определен град.
- Носители на влиятелната купа досега са били над 58 града от Европа - от Стокхолм до Генуа, от Атина до Глазгоу, от Краков до Порто.
- В рамките на една година два града от Европа стават столици на културата. Те са със статут на побратимени градове и реализират дружно партньорски планове в духа на изцяло съдействие, схващане и продан.
- Титлата "Европейска столица на културата " се присъжда след състезание сред градовете претенденти, което се организира 6 години преди встъпването в домакинство. В рамките на това съревнование градовете показват свои платформи с визия за ръководство и развиване на културните действия за интервал от 12 месеца.
- През 2018 година столици на културата са Леуварден (Холандия) и Валета (Малта). През 2019 година столици ще бъдат Пловдив и Матера (Италия).
- Пловдив е първият български град, който ще вземе присъединяване в самодейността. В началото на септември 2014 година интернационално жури избра градът да бъде отличен с купата.
- С над 8000 години история Пловдив е един от най-старите градове в Европа и пази белезите на разнообразни столетия. Именно с това той е неповторим както за България, по този начин и за Европа. Със своето поразително културно завещание, архитектура и археология той придвижва през вековете - от времената на Римската империя, Средновековието и османското наличие, до модерността, социалистическия интервал и съвремието.
- Откриващото събитие на Пловдив като Европейска столица на културата ще бъде на 12 януари 2019 година
- Официалната стратегия на Пловдив - Европейска столица на културата, ще бъде оповестена на 5 септември т. година В нея са планувани над 360 плана и начинания.
- Програмата е разграничена в четири тематични платформи. Всяка от тях има своя задача, обвързана с избран културен белег на града. Платформата "Сливане " има за цел да отстрани границите сред другите етноси на територията на Пловдив. "Трансформиране " употребява забравените благосъстояния на града, които да заживеят нов живот. "Възраждане " провежда събития, в които възрастните срещат младите - едните предават старите обичаи, а вторите ги усвояват и се грижат за тяхното опазване, а платформа "Релакс " предизвика посетителите и жителите на Пловдив да се насочат към устойчивия метод на живот и почивката.



Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР