Европейска нощ на музеите ще бъде отбелязана днес, 19 май,

...
Европейска нощ на музеите ще бъде отбелязана днес, 19 май,
Коментари Харесай

Нощ на музеите

Европейска нощ на музеите ще бъде маркирана през днешния ден, 19 май, в съвсем всички музеи и доста галерии в столицата, съобщи БГНЕС.
Вратите на музеите и галериите ще са отворени до среднощ и входът в тях е свободен за посетителите, с нови забавни експозиции и с разнообразни атракции и артистични изяви пространствата за изкуство ще обогатят тазгодишното издание на самодейността.
Европейската нощ на музеите е проведена за първи път през 2005 година във Франция и единствено за няколко години тя се популяризира сполучливо из цяла Европа. По своя формат Европейската нощ на музеите е необятно отворена стратегия, освен това към допустимо най-широк кръг от хора, които имат опция освен да се допрян до експонатите и творбите, които музеите и галериите демонстрират, само че и до техните послания. Тази година уредниците са подготвили игра " Снимай се и завоюва! ", обвързвана с девет експоната от участващите в Европейската нощ на музеите 2018 музеи.
С атрактивна стратегия Националният военноисторически музей се включва за поредна година в самодейността. Входът за непрекъснатата хронологична и външната експозиция на музея, както и за най-новата галерия " Враг/Приятел " ще бъде безвъзмезден от 18:00 до 24:00 часа.
В деня на събитието ще бъде открита виртуалната интерактивна галерия " Моите предшественици на война ", която е основана от възпитаници от столични учебни заведения и екип на НВИМ, и в нея са показани вълнуващи персонални родови истории от Втората международна война.
Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей също ще показа част от експозицията си
Националният исторически музей (НИМ) ще се включи в 14-ото издание на европейската " Нощ на музеите ". Тази година НИМ навършва 45 години и по този церемониален мотив музеят за пръв път ще направи нещо невиждано - ще покаже на необятната публика по какъв начин се е създавал най-големият музей в страната, по какъв начин са се попълвали неговите фондове, кои са неговите най-големи достижения. Кои са били постройките, в които се е помещавал музеят, коя е била първата галерия на НИМ, кои са били първите разкопки на археолозите от музея, кои държавни глави и публични лица са записали възторжени мнения в книгата за усещания на НИМ, кои са били най-големите и представителни изложения на НИМ.
Само в Европейската нощ на музеите в Национален музей " Земята и хората " дребният робот Sanbot ще рецитира стихове за обичани минерали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР