Европейска гражданска инициатива за извеждане от експлоатация на синтетичните пестициди

...
Европейска гражданска инициатива за извеждане от експлоатация на синтетичните пестициди
Коментари Харесай

Започва общоевропейска кампания за опазване на пчелите и природата

Европейска гражданска самодейност за извеждане от употреба на синтетичните пестициди до 2035 година, в поддръжка на земеделците и за запазване на пчелите и природата стартира през днешния ден. Това оповестиха от Фондацията за околна среда и земеделие.

Ако самодейността успее да събере най-малко 1 милион подписа до септември 2020 година, то тогава Европейската комисия и Европейския парламент следва да трансфорат настояванията на самодейността в нормативни актове.

Около 90 организации от 17 страни от Европейски Съюз взаимно откриват акцията, която е подкрепена и от голям брой биоземеделски асоциации.

Според интернационалните специалисти четвърт от дивите животни в Европа са рисково застрашени, а половината от естествените местообитания са в неподходящо положение, екосистемните услуги се утежняват. Междувременно милиони фермери са изтласкани от земеделието поради несправедливи цени, липса на поддръжка от държавните управления, латифундисти и огромни корпорации, считат уредниците на самодейността, които означават, че към четири милиона дребни аграрни стопанства са изчезнали сред 2004 и 2016 година в Европейски Съюз.

Подписка в отбрана на пчелите

Бързият крах както на дребните стопанства, по този начин и на дивата природа е надълбоко затвърден в сегашния ни модел на произвеждане на селскостопански храни, който значително разчита на огромното монокултурно земеделие и потреблението на синтетични пестициди, считат те.

Според тях до в допълнение утежняване на обстановката води Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз, която интензивно финансира точно тази форма на селско стопанство, посредством системата си за дотации, която благоприятства всеобщото произвеждане, вместо да подкрепя фермите с дребни размери и екологично земеделие.

Сред настояванията на Европейска гражданска самодейност е Европейската комисия да внесе законодателни оферти за извеждане от употреба на синтетичните пестициди до 2035 година Те упорстват за понижаване на синтетичните пестициди в земеделието на Европейски Съюз с 80 на 100 до 2030г., започвайки с най-опасните, и постигане на 100 % чисто от синтетични пестициди земеделие до 2035г.

Друго искане е за възобновяване на естествените екосистеми в земеделските региони, тъй че земеделието да се трансформира в лост за възобновяване на биоразнообразието. Освен това упорстват за поддръжка за фермерите в преход, като се работи за промени в земеделието, посредством приоритизиране на дребните, разнородни и устойчиви аграрни стопанства, поддръжка за бързо увеличение на агроекологичните и биоземеделски практики, внедряване във фермите на самостоятелни образования и изследвания за свободно от пестициди и ГМО земеделие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР