Европейска директива изисква достъпни уебсайтове и мобилни приложения за хората

...
Европейска директива изисква достъпни уебсайтове и мобилни приложения за хората
Коментари Харесай

Хора с увреждания поверяват достъпността на уебсайтовете


Европейска инструкция изисква налични уеб страници и мобилни приложения за хората с увреждания
(снимка: CC0 Public Domain)

България е първата страна в Европейския съюз, която притегля хора с увреждания в процеса на инспекция на уеб уеб сайтове на организации от публичния бранш и мобилни приложения за досегаемост на консуматори и хора с увреждания.

За построяването на налична уеб среда, нашата страна, в лицето на Държавна организация „ Електронно ръководство ” (ДАЕУ) e приветствана от еврокомисаря Тиери Бретон. Предложението на ДАЕУ за привличане на хора с увреждания при тестването, получи поддръжка от Министерство на труда и обществената политика и Националния съвет за хората с увреждания към Министерския съвет.

Обратната връзка с проверяваните организации демонстрира тяхната позитивна настройка за обезпечаване на налични уеб сайтове и увеличение на евентуалните консуматори на техните услуги.
още по тематиката
От началото на годината ДАЕУ е проверила 178 уеб страницата на администрации, банки, пенсионноосигурителни сдружения, университети, топлофикации, ВиК оператори и други организации, предоставящи публични услуги. Към тях са изпратени рекомендации за поправяне на откритите несъответствия.

До края на 2021 година ще бъдат тествани над 215 уеб страницата на организации от публичния бранш и 13 мобилни приложения. С това ще приключи първият интервал на инспекции, според Европейската инструкция за досегаемост на уеб страници и мобилни приложения за потребителите и хората с увреждания.

Проверките се правят с потребление на автоматизирани принадлежности за тестване и в допълнение ръчно тестване от проверяващите, в това число разбор на кода. При инспекциите вземат участие хора с разнообразни увреждания, като се употребяват спомагателни технологии за в допълнение идентифициране на действителни проблеми с достъпността.

ДАЕУ реализира надзор на достъпността още на равнище техническо задание при публични поръчки за създаване или надграждане на интернет страници и мобилни приложения. Задължително в техническите задачи би трябвало да се включват условията за досегаемост на уеб уеб страниците и мобилни приложения, според хармонизирания стандарт EN 301 549 V2.1.2 (2018-08).

В осъществяване на наредбите на Закон за обществените поръчки, при провеждането на публични поръчки за създаване или надграждане на интернет страници и мобилни приложения, организациите следва да изискват от изпълнителя да ползва посочените в Европейската инструкция критерии.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР