Европата? Какво да й гледам на Европата. Хора, къщи, салтанати.

...
Европата? Какво да й гледам на Европата. Хора, къщи, салтанати.
Коментари Харесай

 Европата, салтанатите и гут морген

" Европата? Какво да й виждам на Европата. Хора, къщи, салтанати. Гут морген, гут морген и на всички места пари желаят... "

Познато, нали. Крилатата фраза на Бай Ганьо отпреди век. И гениалният психически потртрет на тогавашния българин, нарисуван от Алеко Константинов. Може ли обаче да станем очевидци на един абсурд.

Тази гротеска, това присмиване, да се трансфорат в доста настояща отпратка. Към днешния, модерния, софтуерния българин на 21-ви век. 
Неотдавна от Щаба за битка с епидемията у нас загатнаха, че тъкмо в този миг имало туристи,        

                                                    Тръгнали да прегледат забележителностите на Северна Италия

 Д-р Кантарджиев и доктор Кунчев се пробваха да загатнат елегантно за това безумство. Може би до тях трябваше да застане и психиатър. Защото непрестанно получаваме послания, че немалка част от актуалното население на земята има психологични отклонения...

Подобни безумни действия обаче са разследване, а не причина. Светът от дълго време е завъртян в безумна серпантина.  Глобализацията, отварянето на границите, превръщането на планетата в едно огромно семейство, което би трябвало да живее дружно, от дълго време бяха бомбата със закъснител. 

Хормон на пътуването. Вирус, заразил милиони по света, в това число и немалка част от българите. Какво е това? Неизживяно детство, групова туристическа психария, изтребване на комплекси. Или от всичко по малко. Къде е тук диалектиката на безумието? От 10 ноември изминаха към този момент 30 години - по този начин, че 

                                                  Комплексите от соцживота би трябвало от дълго време да са минали

Стигна се до такава степен, че всяко камъче, всяка развалина,всяка плочка от тротоара би трябвало да бъдат снимани и качени във Facebook. Следва трепетното очакване на лайковете. Крайната точка на оргазма. Нещата дотам към този момент бяха изкривени, че превъзходната по принцип страст от пътуването бе мутирала до софтуерно надпреварване. А през това време притежателите на обществените мрежи натрупат милиардите и ни гледат сеира.

Няма какво да се лъжем. Пандемията от ковид е резултат от безумната глобализация и превръщането на планетата Земя в разграден двор. Не инцидентно в последно време от ден на ден анализатори предсказват нов международен ред и връщане на границите. Каза го тези дни и президентът на Италия Джузепе Конте, изплаквайки тъгата на своя народ.

" Пандемията, нещастието, която аргументи болестта - те потвърдиха, че бъдещето и действието на европейския съюз е сложено пред доста съществено тестване ". Всъщност думите на Конте звучат извънредно съществено. Колкото и да не им се има вяра на мнозина.

 
Всяко отклоняване от мярката може да има неприятни последици. Никой рационален човек не желае граници " вид Льо Пен " или " вид Варшавски контракт ". Това е другата прекаленост. Но светът попадна в клопката на селфитата, фейсбуците и лайковете. 

                                                             Какво донесоха те? Експорт и внос на болест

 Природата се ядоса. Сега страдаме всички, нека не е задълго. Страдат и селфитата. Вече може да си ги правиш единствено с маската пред магазина. Мислейки си за Бай Ганьо и Европата.

А дали ще има нов международен ред, следва да забележим. В Америка някои медии заговориха за социализъм...А това е все едно папата да чете Корана. Очевидно предстоят забавни времена.

                         
                  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР