Европарламентът ще реши днес дали Урсула фон дер Лайен ще

...
Европарламентът ще реши днес дали Урсула фон дер Лайен ще
Коментари Харесай

Европарламентът ще реши днес дали Урсула фон дер Лайен да оглави Еврокомисията

Европарламентът ще реши през днешния ден дали Урсула фон дер Лайен ще стане ръководител на Европейската комисия. Бившият немски министър на защитата ще се изправи пред депутатите за спор в 10:00 българско време, а гласуването е от 19:00.

Фон дер Лайен има потребност от поддръжката на 374 души в 747-членния парламент – сложна задача, в случай, че личната ѝ Европейска национална партия има едвам 182 гласа. (Абсолютното болшинство би било 376 души от по традиция 751-членния парламент, само че четири места към момента са незаети.)

Зелените и Европейската обединена левица, които имат 115 гласа, към този момент обявиха, че ще гласоподават срещу.

Това значи, че Фон дер Лайен би трябвало да разчита на гласовете на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (154 гласа) и либералите от " Обнови Европа " (108) или на частична поддръжка от тях, комбинирана с гласовете на евроскептиците от " Идентичност и народна власт " (73) и Европейски консерватори и реформисти (62). В Народното събрание има и 57 самостоятелни.

 Дори с цялостната поддръжка на ЕНП и евроскептиците, фон дер Лайен ще има потребност от гласове от либералите и социалистите, с цел да премине прага на утвърждение.
Дори с цялостната поддръжка на ЕНП и евроскептиците, фон дер Лайен ще има потребност от гласове от либералите и социалистите, с цел да премине прага на утвърждение.

Евентуално нежно болшинство, освен това с гласовете на евроскептиците, ще сложи Фон дер Лайен в сложна позиция още при започване на петгодишния ѝ мандат. Нещо повече – в случай че тя бъде определена с гласовете на английските евродепутати, след Брекзит легитимността на вота ще бъде под въпрос.

Ако депутатите отхвърлят кандидатурата ѝ, това ще бъде нов удар за блока, който през последното десетилетие мина през рецесия на еврозоната, решението на Англия да напусне и напредък на крайнодесни и крайнолеви евроскептични партии.

В същото време проверяваща комисия на немския парламент ревизира по какъв начин министерството на Фон дер Лайен е раздавало публични поръчки без подобаващ контрол. Това може да я изправи пред разпити в Берлин, само че в това време тя и екипът ѝ отхвърлят да разясняват тематиката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР