Европарламентът ще обсъди тази вечер инициативата на ЕС за опазване

...
Европарламентът ще обсъди тази вечер инициативата на ЕС за опазване
Коментари Харесай

Започват дебатите в ЕП за влошеното състояние на правовата държава* в България

Европарламентът ще разиска довечера самодейността на Европейски Съюз за запазване и укрепване на демокрацията, върховенството на закона и фундаменталните права на страните членки. Очаква се България да бъде във фокуса на вниманието на евродепутатите.

Дотук се стигна след съвещание на мониторинговата група към Комисията по цивилен свободи в края на август и гласоподаване на проекторезолюция при започване на този месец, напомня Българска национална телевизия.

Документът за " забележителното утежняване на спазването на правилата на правовата страна, демокрацията и главните права, в това число независимостта на правосъдната власт, разделянето на управляващите, битката против корупцията и свободата на медиите " в България беше утвърден с болшинство. Евродепутатите акцентират нуждата българското държавно управление да подсигурява по-строг надзор върху метода, по който се изразходват средствата на Европейски Съюз.

Също през днешния ден евродепутатите ще се срещнат с отчет за основаване на нов европейски механизъм за демокрацията, правилата на правовата страна и главните права. Екологичен потенциал чака този механизъм да вкара законово обвързване всяка година да се изготвя отчет за ситуацията по тези въпроси в Европейски Съюз. Евродепутатите ще се срещнат и с опциите отсега нататък положението с върховенството на закона да бъде обвързано с отпущането на средства от общия бюджет.

В отчета се прецизира, че новият механизъм следва да размени съществуващите средства за наблюдаване, измежду които и механизма за съдействие и инспекция, прилаган по отношение на България и Румъния. Предлага се новите годишни отчети да съдържат ясни рекомендации за всяка страна, съпроводени със периоди и цели за осъществяване, и да бъдат последвани от годишни или незабавни отчети.

В предходното десетилетие бяха нанесени нагли удари по полезностите на Европейски Съюз в няколко страни , показват вносителите. Европейски Съюз е изправен пред невиждана и възходяща рецесия на главните полезности, и това заплашва дълготрайното му оцеляване като либерален план за мир, се добавя в текста. Екологичен потенциал показва дълбока угриженост, че в няколко страни от Европейски Съюз се усилват и укрепват властнически и нелиберални трендове, в допълнение усложнени от пандемията от Ковид-19 и икономическата криза, както и от корупцията, дезинформацията и обсебването на страната от частни ползи, съобщи Българска телеграфна агенция.

В четвъртък евродепутатите ще гласоподават предложение за резолюция за България, направена от ръководителя на парламентарната комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи Хуан Агилар (социалисти и демократи, Испания).Отбелязва се, че непрекъснатият отвод от вземане предвид с главните полезности на Европейски Съюз е опасност за Общността. Отправя се апел за задълбочено следствие на известията, свързани със подозрения за корупция в страната. Отчита се, че съгласно оценки на интернационалните организации положението на медиите в нашата страна се утежнява и се множат похищенията против публицисти.

В документа се предлага Екологичен потенциал да изрази съпричастност с митингите " за правдивост, бистрота, отчетност и народна власт " у нас. И се показва, че правосъдната система в нашата страна не е задоволително самостоятелна и се означават рекомендациите на Съвета на Европа за повишение отчетността на основния прокурор.

Изразява се угриженост от разискването на промени в изборните правила директно преди идващите избори.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР