Европарламентът ще гласува днес спорна директива за авторското право, която

...
Европарламентът ще гласува днес спорна директива за авторското право, която
Коментари Харесай

В опит да защити авторското право Брюксел рискува да цензурира интернет

Европарламентът ще гласоподава през днешния ден противоречива инструкция за авторското право, която трябваше да отбрани основателите на наличие, само че рискува да докара до тежка цензура в интернет.

Основните тематики за различие са членовете 11 и 13.

Член 11 се отнася до закрилата на изявленията в пресата при потреблението им онлайн – той придвижва в цифровата епоха авторските права от остарялата инструкция 2001/29/ЕО и планува, че те се погасяват 20 години след първичното издание.

Член 13 планува доставчиците на услуги, които съхраняват огромни размери творби и други обекти, качени от техните ползватели, и обезпечават на публиката достъп до тях, да подхващат в съдействие с носителите на права ограничения за гарантиране на отбраната или за недопускането на нарушаването им в техните услуги.

Според критиците на директивата член 11 ще изисква интернет търсачките да заплащат на медиите за препратки към уеб страниците им, а член 13 ще задължи обществените мрежи като " Facebook " и " Ютюб " да конфигурират филтъри, които да предотвратяват качването на предпазени с авторско право материали.

С членове 11 и 13 " се основават предпоставки за корист с право и автоматизирана цензура в интернет пространството. С оглед медийната независимост у нас това не е нещо нереално, а тъжна реалност ", съобщи евродепутатът Светослав Малинов.

Евродепутатът от Пиратската партия Юлия Реда предизвести, че под ударите на директивата могат да попаднат даже блогове и персонални уеб сайтове, цитиращи предпазено наличие, защото в предложенията на комисията липсват планувани изключения за размера на цитата, за използването му от частни лица или за потреблението с некомерсиална цел. Търсачките ще би трябвало да получат лицензи от всички журналистически уеб сайтове, с цел да демонстрират новините им, или просто да спрат.

Какво споделя Европейската комисия

Комисията упорства, че не основава " налог върху линковете " и че правото на издателите, планувано в член 11, им дава по-силна позиция при договарянията за използването на наличието им онлайн. Но " даването на такива права на издателите няма да промени това, което потребителите могат да вършат в наши дни с техните изявления ". Тя сочи още, че карикатурите и пародиите са предпазени в границите на свободата на словото и че с този мотив ще може да оспори се премахванетон наличие пред платформата и да изиска то да бъде оповестено.

" Предложението ни не се цели в потребителите и опциите им да качват съдържание; то е ориентирано към платформите, където консуматори качват наличие в огромен мащаб и са сериозен източник на достъп до предпазено от авторско право наличие. Трябва да подсигуряваме, че хората, които основават наличие и влагат в него, имат думата във връзка с това по кое време и по какъв начин то става налично през платформите и получават обективен дял от финансовите облаги, получени от него ".

Отпор

Основателят на " Уикипедия " Джими Уейлс е един от най-яростните съперници на директивата. От месеци във всяка страница на онлайн енциклопедията читателите виждат банер с информация за вота, петиция и метод, по който да се свържат с депутати и представители на своята страна.

Вчера тя напълно блокира потребителите си в няколко страни и предизвести, че " в случай че директивата бъде утвърдена, може да стане невероятно консуматор да показа публикация в обществените мрежи или да я откри в търсачки. Самата " Уикипедия " може да затвори ".

От съдружие " Цифрова република " показаха, че въпреки регулацията да е ориентирана към колоси и цели заслужено заплащане за създатели и реализатори, тя е дефинирана прекомерно общо и би могла да засегне най-базови използва на интернет. През октомври 56 интернационалните организации, в това число " Хюман райтс уоч " и фондацията Electronic Frontier, стачкуваха с намерено писмо против плануваните промени.

Лобистката група " Импала ", която показва самостоятелни музикални лейбъли и национални търговски асоциации съобщи, че сходни предизвестия са дезинформация и заплашване.

Процедурата

Правната комисия на Екологичен потенциал предложи ремонти в проектотекста на Европейската комисия и ги утвърди. Ангел Джамбазки, който е член на правната комисия, е дал своя вот с " въздържал се " във връзка с нейната позиция. Предложените промени трябваше да станат обект на договаряния с Европейския съвет, само че тъй като задоволителен брой (поне 76) депутати подадоха публични възражения, в този момент мнението на комисията ще се гласоподава на пленарно съвещание на Народното събрание.

Ако то бъде утвърдено, стартират договаряния сред евродепутатите и Съвета; в противоположен случай наличието на директивата ще се разисква още веднъж в Народното събрание през септември. След като договарянията сред евродепутатите и Съвета приключват задоволително и за двете страни, Народното събрание гласоподава приемането на новите закони.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР