Европарламентът със сериозна критика срещу Румъния. Причината са законови промени,

...
Европарламентът със сериозна критика срещу Румъния. Причината са законови промени,
Коментари Харесай

Европарламентът със сериозна критика срещу Румъния

Европарламентът със сериозна рецензия против Румъния. Причината са законови промени, които Страсбург и Брюксел считат за притеснителни. Евентуални наказания ще обиден обаче и България, тъй като тя върви в пакет със северната ни съседка. София може да остане под мониторинг. 

Румъния не подсигурява върховенството на закона и отстъпва обратно в правосъдната си промяна и битката с корупцията. Затова и Европейската комисия ще употребява всичките си принадлежности, с цел да подсигурява главните европейски стандарти за правова страна.

„ Необратимостта на постигнатия до момента прогрес в границите на механизма за съдействие и инспекция е главно изискване за отпадането му. Искам да съм явен. Комисията ще направи съответните заключения, в случай че измененията в правосъдната система, разпоредбите за спор на ползи и промените на законите за битка с корупцията влязат в действие, без да бъдат взети поради нашите терзания. Комисията приканва Румъния да върне неотложно процеса на промени още веднъж върху релсите, както и да се въздържа от всевъзможни стъпки, които обръщат обратно постигнатия до момента прогрес ”, заяви зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс.

„ Не съм тук, с цел да се регистрирам пред вас от вежливост. Ние не вършим правосъдна промяна поради мониторинговия механизъм на магистратите, а за жителите. Промените в законната власт са направени от Народното събрание, определен от болшинството от румънците. А тук румънските депутати популяризират подправени вести. Няма да се вслушваме в тези, които ги популяризират. Румъния няма да се отклони от европейския път, само че мониторинговия отчет не съставлява действителните неща и пропуща значими елементи ”, заяви министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила.

Европейският парламент през днешния ден единствено изрече позициите си. Ще се произнесе с гласоподаване на резолюция през ноември, когато се чака да излезе и идващият мониторингов отчет за напредъка на България и Румания. Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер беше заречен, че до края на мандата му този механизъм ще отпадне.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР