Европарламентът одобри преди минути споразумението за Брекзит и след гласуването

...
Европарламентът одобри преди минути споразумението за Брекзит и след гласуването
Коментари Харесай

Не "сбогом", а "довиждане": Европарламентът одобри сделката за Брекзит

Европарламентът утвърди преди минути съглашението за Брекзит и след гласуването депутатите изпяха остарялата шотландска ария Auld Lang Syne, чийто текст е написан от Робърт Бърнс. Така завършва траялата съвсем четири години работа по развода сред Обединеното кралство и Европейски Съюз.

Споразумението бе утвърдено с 621 гласа " за ", 49 " срещу " и 13 " въздържал се ".

Британските ни сътрудници " постоянно внасяха комизъм, сексапил, просветеност... най-малко някои от тях. И, дано си признаем, от време на време и дебелоглав ", сподели основният представител на Европарламента в договарянията Ги Верхофстад. " От името на всички групи, мога да кажа единствено: ще ни липсвате! "

" Днешният избор не е гласоподаване за или срещу Брекзит, а гласоподаване за спретнат Брекзит против зверски, корав Брекзит. Ще бъда почтен - в случай че можехме да спрем Брекзит с гласоподаване " не " през днешния ден, пръв щях да го препоръчам, само че не е по този начин ", сподели още той. " В последните седмици получих хиляди мейли от британци, които желаят или да останат, или да се върнат. Не ми се случва постоянно, само че не знам по какъв начин да отговоря. Защото това решение не е в нашите пълномощия. Но това не значи, че не носим отговорност да подсигуряваме, че съюзът, в който ще се върнат, ще бъде различен - ефикасен и по-демократичен. Този избор не не е " довиждане ", а според мен - единствено " сбогом ".

Завършващата през днешния ден къса сесия на Екологичен потенциал ще бъде последната за 72-ма английски евродепутати. Техните места следва да бъдат преразпределени. От февруари общият брой на евродепутатите понижава - от 751 до момента на 705 отсега нататък.

За евродепутати от страни, които следва да се причислят към Европейски Съюз, ще бъдат непокътнати 46 места от освободените от британците мандати. Останалите 27 места ще бъдат разпределени сред 14 страни. Броят на евродепутатите няма да бъде понижен за нито една страна, а при преразпределението на 27-те мандата някои страни ще получат сред едно и пет спомагателни места поради промени в броя на тяхното население. Преразпределението не визира България и тя ще резервира броя от 17 евродепутати.

Процедурата би трябвало да завърши до 31 януари, когато знамето на Англия пред Екологичен потенциал ще бъде свалено и отнесено в Музея на европейската история. С настъпването на 1 февруари ще приключи английското участие в Европейски Съюз, траяло едвам 47 години.

До края на февруари се планува Европейската комисия да показа предложение за насоките в договарянията с Лондон за бъдещите връзки. Очаква се насоките да бъдат одобрени от Европейския съвет, а договарянията следва да приключат до края на годината, въпреки европейски чиновници да показаха песимизъм, че това е допустимо. В този временен период от 11 месеца Англия остава длъжна да извършва решенията на Европейски Съюз, без да взе участие в тяхното разискване и приемане.

Какво ще се промени след 31 януари (и какво няма) - четете тук и тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР