Европарламентът не прие новата директива за авторско право. Тя задължава

...
Европарламентът не прие новата директива за авторско право. Тя задължава
Коментари Харесай

Европарламентът не прие новата директива за авторско право

Европарламентът не одобри новата инструкция за авторско право. Тя задължава всички уеб страници да наблюдават посредством филтри цялото наличие което потребителите качват и да го изтриват автоматизирано при положение, че съдържа даже дребна част от авторски материал. По този метод могат да бъдат трити даже ваши персонални клипове, да вземем за пример от „ Facebook ”, единствено тъй като за няколко секунди в тях е прозвучала нечия ария или част от авторски текст. Друг текст от директивата пък пази с авторски права даже заглавията на журналистически публикации, което би довело до съвсем цялостна неспособност за шерването им в обществените мрежи или цитирането им от друга медия. На 20 юни правната комисия даде мандат за директивата, само че през днешния ден с 40 гласа болшинство Европарламентът го е отхвърлил. Това значи, че през септември текстовете още веднъж ще бъдат отворени в пленарна зала. Против мандата през днешния ден са дали своят вот единствено 3-ма български евродепутати. Останалите 13 или са дали своят вот „ за ” мандата или не са дали своят вот въобще.
 
Най-спорните текстове от директивата са член 11 и член 13. Първият пази от авторско право даже заглавията на журналистически публикации, което би лимитирало съвсем изцяло шерването или цитирането им. Според член 13 пък всяка онлайн платформа ще носи отговорност и ще би трябвало да следи за авторски права цялото наличие, което потребителите качват, без значение дали става въпрос за текст, видео, картинки или музика. Подобна технология за пречистване обаче е скъпа и сега я имат единствено няколко колоси, като Гугъл, Фейсбук и Youtube. На 20 юни правната комисия одобри всички текстове. Днес Европарламентът трябваше да реши дали да одобри мандата и да го прати на така наречен Триалог, или да го отхвърли и през септември да отвори наново текстовете в пленарна зала, изясни за Дарик Димитър Димитров от „ Уикимедия ”:
 
„ Не, не одобряват мандата, който правната комисия си е дала и септември ще прегледат мандата към този момент с обособените му точки. Консерваторите, ЕНП, в това число и ГЕРБ са твърдо „ ЗА “, социалистите са раздвоени, всички по-малки групи преобладаващо „ срещу “.
 
Мандатът е отритнат с 318 гласа „ срещу ” и 278 гласа „ за ”. Едва трима български евродепутати – Илхан Кючук, Момчил Неков и Георги Пирински, са дали своят вот „ срещу ”. Всички останали, или не са дали своят вот, или са дали своят вот „ за ” минаване на мандата. Сред тях е и Ангел Джамбазки, който на 20 юни в правна комисия гласоподава  против ” противоречивите членове. Според него пък връщането на текстовете не било добра стъпка, а трябвало да се върви към Триалог - договаряния сред Народното събрание, съвета и комисията:
 
„ Най-голяма тежест има Съветът, където са нашите министри, където можем да смекчим чл.13, който е най-притеснителен за потребителите. Но там можехме да създадем добър диалог. А в този момент се връщаме в Народното събрание, където не е добра концепция, тъй като там ще избуят лобистките ползи на тези компании. Моите терзания са, че септември ще забележим по-лоши текстове “, сподели Джамбазки.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР