Европарламентът иска бюджетът за догодина на ЕС да предвиди 2

...
Европарламентът иска бюджетът за догодина на ЕС да предвиди 2
Коментари Харесай

Евродепутатите искат Брюксел да харчи повече за климата и младите

Европарламентът желае бюджетът за следващата година на Европейски Съюз да планува 2 милиарда евро повече за отбрана на климата, повече пари да получат и стратегиите за младежка претовареност и обучение. Това гласоподаваха евродепутатите в Страсбург през днешния ден, преди да стартират договаряния със Съвета на Европейски Съюз за бюджет 2020 година

В плана си на резолюция Екологичен потенциал акцентира, че този бюджет е " последна опция Европейски Съюз да се приближи до реализирането на политическите си обещания за интервала, в това число към осъществяването на задачите на Европейски Съюз във връзка с климата ". Той би трябвало да проправи пътя за дълготрайния бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година, така наречен многогодишна финансова рамка (МФР).

В плана си Комисията по бюджета на Екологичен потенциал усили финансирането за битката с измененията в климата – да вземем за пример посредством Механизма за свързване на Европа (инвестиции в транспортната и енергийната инфраструктура), обвързваните с климата проучвания в програмата " Хоризонт 2020 " и други екологични стратегии, както и такива, които подкрепят страни отвън Европейски Съюз. Целта е в многогодишната финансова рамка за интервала 2014-2020 година да се обезпечат към този момент обещаните 20% вложения на Европейски Съюз за битка с измененията в климата.

" Смятаме, че младото потомство има правото да ни каже във връзка с климата: " Моля, направете нещо, и то бързо, а освен да обсъждате какво бихме могли да създадем ", разяснява неотдавна по този мотив евродепутатът от ЕНП Моника Холмайер, която приготви позицията на Народното събрание.

Други основни нараствания се отнасят до самодейността за младежка претовареност (363.3 милиона евро повече, като по този метод общата сума за 2020 година е увеличена на 480 милиона евро), стратегия " Еразъм ", дребните и междинни предприятия, а също и научните проучвания и нововъведения в области като цифрови технологии, опазване на здравето, и технологии, насочени към бъдещето.

Част от плануваните пари са за битка с африканската чума по свинете - повече по тематиката четете тук.

Какво следва

Започват три седмици " помирителни " договаряния със Съвета, като задачата е двете институции да реализират съглашение, Екологичен потенциал да гласоподава още веднъж и ръководителят Давид Сасоли да подпише бюджета до края на ноември.

Какво желае Съветът на Европейски Съюз

" Това е последната година от актуалната многогодишна финансова рамка. Някои страни чисти платци желаят орязване на бюджета, а други страни членки биха желали да видят повече пари за кохезионна политика или за земеделие. В същото време се случва Брекзит и ние не знаем по какъв начин ще се развият нещата след 31 октомври. Все още се надявам, че всичко ще се развие безпрепятствено с Брекзит. Цената на един корав Брекзит за Европейски Съюз би била 11 милиарда евро до края на актуалната финансова рамка (2020 г.) - нещо, което би трябвало да се опитаме да избегнем ", напомни Холмайер.

Съветът желае бюджетът на Европейски Съюз да продължи да се концентрира върху укрепването на европейската стопанска система, миграцията и отбраната на външните граници на Европейски Съюз и битката с изменението на климата.

Предвидени са повече пари за стратегиите по функционалност " Конкурентоспособност за напредък и работни места ", както и за " Хоризонт 2020 ", европейските системи за сателитна навигация EGNOS и " Галилео ", енергийното направление на Механизма за свързване на Европа, " Еразъм + " и Европейската стратегия за промишлено развиване в региона на защитата.

С 32% се усилва бюджета на европейската организация " Фронтекс " за основаване на непрекъснат корпус от 10 хиляди гранични чиновници до 2027 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР