Европа вече разполага с компания с пазарна оценка от над

...
Европа вече разполага с компания с пазарна оценка от над
Коментари Харесай

Южноафриканска компания създаде нов технологичен гигант в Европа

Европа към този момент разполага с компания с пазарна оценка от над 100 милиарда $, с което тя се подрежда в топ 10 на най-големите интернет групи в света. Гигантът Naspers, който е най-скъпата компания в Африка, листна на фондовия пазар в Холандия своя интернационален интернет бизнес под името Prosus. В деня, в който се включи в борсата на Euronext в Амстердам, Prosus се трансформира в най-голямата потребителска интернет компания в Европа с оценка от 105 милиарда $.

"Има голямо търсене на огромни интернет компании и технологии. Сега сме най-големите - в действителност сме три пъти по-големи от идната най-голяма софтуерна компания и това ще притегли интерес към бранша ", съобщи финансовият шеф на Naspers. Prosus не предлага цифрови услуги по сходство на Фейсбук или Alibaba, а влага в компании по разнообразни краища на света в браншове от електронната търговия, платежните интервенции, финтех и доставката на храна, заяви Forbes. Компанията има 31% от китайския софтуерен колос Tencent, който е водач на пазара в Китай в гейминг промишлеността, а също така в портфолиото й влизат WeChat, mail.ru, OLX, Avito, letgo, PayU, iFood, Swiggy, DeliveryHero, Udemy, eMAG и MakeMyTrip. Naspers продължава да има към 73% от капитала на Prosus.

Naspers прави инвестиция от 32 млн. $ в Tencent през 2001 година, а през днешния ден този залог се прави оценка на 130 милиарда $. Prosus към този момент заема второ място измежду най-големите европейски софтуерни компании, като е изпреварена само от немския софтуерен колос SAP, оценен на стойност 135 милиарда $. Доскоро нито една компания, основана в Европа, не попадаше в топ 20 на най-големите софтуерни сдружения в света по данни на Световния стопански конгрес от края на 2018 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР