Европа вече е узряла и Турция е готова за дипломация.

...
Европа вече е узряла и Турция е готова за дипломация.
Коментари Харесай

Вежди Рашидов ще бъде посредник за международна конференция по мигрантския проблем

„ Европа към този момент е узряла и Турция е подготвена за дипломация. Затова поех ангажимент да бъда медиатор на интернационална конференция, с цел да бъдат решени проблемите с мигрантите, те се вземат решение с взаимопомощ ”. 

Това съобщи ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов на брифинг след среща на четири очи с турския си сътрудник – ръководителя на Великото национално заседание на Турция Мустафа Шентоп и пленарно съвещание на българската и турска делегация в постройката на турския парламент.

Според Рашидов турско-българската граница е най-надеждна, откогато има миграция. „ Заедно с турските управляващи взехме решение казуса, с цел да можем да спим малко по-спокойно ”, напомни ръководителят на българското Народно заседание.

Той съобщи, че в последните 15 години имаме отлични връзки с Турция. „ Подписахме доста контракти за съдействие, измежду които за кино продукциите, за трафик на културни полезности и, несъмнено, за продан на просвета сред двете страни ”, разясни Рашидов, че най-важната тематика е била за опазването на турските културни монументи в България и българските в Турция. Рашидов напомни за реставрацията на Желязната джамия със средства, отпуснати от Турция  в Истанбул и сподели, че по времето, когато е бил министър на културата са били реставрирани три турски джамии в България. 

Ще работим за задълбочаване на съдействието в сферите на обучение и просвета. Важна роля играят и турците в България, те са самобитен мост, увери Мустафа Шентоп. Той приветства българската делегация и представители на медиите на първата аудиенция от България от 2019 година насам.
 
Шентоп показа задоволството си, че българин от турски генезис е определен за ръководител на българския парламент. „ Аз също съм с балкански корени, по тази причина това доста ме зарадва. Това е положително за България, защото Вежди Рашидов бе избиран за министър неведнъж и преди, добави Шентоп. „ Радваме се, че в последно време имаме доста положителни връзки с братска България ”, сподели в умозаключение ръководителят на Великото национално заседание на Турция.

Председателят на Народното събрание сервира цветя на Паметника на жертвите на опита за прелом в Турция на 15 юли 2016 година в обособената за това зона в постройката на Великото национално заседание.

В българската парламентарна делегация са включени  двама ръководители на парламентарни групи – Десислава Атанасова на ГЕРБ-СДС и Стефан Янев – на „ Български напредък ”,  зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Георги Свиленски и депутатите Николай Дренчев от „ Възраждане ”, Даниел Лорер от Политическа партия и Сезгин Мехмед от Движение за права и свободи.

Рашидов се срещна на четири очи с Мустафа Шентоп, а по-късно пленарните диалози сред двете делегации са траяли повече от плануваното, сподели Десислава Атанасова. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР