“Европа в старите карти представя изложба в Националната библиотека “Св.

...
“Европа в старите карти представя изложба в Националната библиотека “Св.
Коментари Харесай

Изложба в Националната библиотека показва „Европа в старите карти”


“Европа в старите карти ” показва галерия в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий ” (НБКМ), съобщи кореспондент на БГНЕС.

Изложбата е с експонати от скъпото подаяние на инж. Любен Божков. Богатата му персонална сбирка постъпва в НБКМ по негова воля през 1953 година и дава основата на днешната им независима библиотечна колекция от картографски издания. Най-интересните измежду тях илюстрират календара на Библиотеката за 2018 година, а в този момент са акцент в идната галерия.

Създаването на календара породи концепцията, той да бъде показан в една галерия, означи шеф на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ доцент доктор Красимира Александрова. Изложбата е първата за 2018 година „ Днешната галерия е единствено началото на всичко, което следва да се случи през 2018 година и то е подчинено на знака обвързван с отбелязване на 140-годишнина от основаването на Националната библиотека на България ”, сподели още тя. На 10 декември 1878 година е взето решение за основаване на национална библиотека в новоосвободена България. Всеки месец до края на годината се чака да бъде отдаден на другите сбирки и посоки в НБКМ.

През далечната 1953 година инж. Любен Божков подарява своята сбирка от географски карти на тогавашната Народна библиотека. Днес, 65 години по-късно, с откриването на изложбата “Европа в старите карти ” си припомняме и отдаваме респект към неговата персона и дарителско дело, акцентира по време на откриването Юлия Карадачка, която е основен библиограф в Националната библиотека. Тя е един от създателите на тази галерия.
 Доц. доктор Красимира Александрова, шеф на НБКМ. Доц. доктор Красимира Александрова, шеф на НБКМ. / БГНЕС
“Европа в старите карти ” обгръща интервала от XIII до XIX век. Географските карти са направени в ателиета в Амстердам, Антверпен, Аугсбург, Рим, Щутгарт. Създателите им са измежду най-хубавите европейски картографи и гравьори на своето време. От откриването й довечера до 4 февруари в Националната ни библиотека могат да прегледат 10 копия и 12 истински експоната. Всички те отразяват исторически, политически и стопански процеси, протичали през вековете в Европа, на Балканския полуостров и по българските земи.

Тук може да се види забавна карта на България и балканските страни незабавно след подписването на Берлинския контракт, за която доста високо се е изказал и самият Бисмарк. Тя е от 1878, описа Юлия Карадачка. Разказът в изложбата върви в две линии – едната е за житейския път и социална активност на инж. Любен Божков, който е донор на библиотеката. Другият роман е този на старите географски карти и в действителност може да се наблюдава по какъв начин се е развило картографското изкуство в Европа.
 “Европа в старите карти ” е взаимен план на НБКМ и Фондация „ Пчелен кошер ”. “Европа в старите карти ” е взаимен план на НБКМ и Фондация „ Пчелен кошер ”. / БГНЕС
Така изложбата освен показва измененията в картата на Стария континент, само че и разкрива детайлности за личността и делото на инж. Любен Божков като бележит академик, държавник и филантроп. Чрез експонираните персонални движимости, фотоси и изявления се наблюдават най-важните моменти от неговия живот. За първи път се демонстрират фотоси от фамилния албум на фамилия Божкови, благодарственото писмо от цар Фердинанд във връзка книгата „ Съобщителните средства на България ” от инж. Божков, измервателен инструмент нониус и термохигрограф, с които той си е служил, както и истински негови шаржове, дело на другари художници като Александър Божинов и Константин Щъркелов. В експозицията са и две репродукции на произведения от Александър Добринов, свързани с активността на Любен Божков като ръководител и гуверньор на Ротари клуб-България.

“Европа в старите карти ” е взаимен план на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ” и Фондация „ Пчелен кошер ” със специфичното подпомагане на внука на донора, Любен Божков, и на Цвятко Кадийски, Ротари клуб-София. Управителят на неправителствената организация "Пчелен кошер" Иван Сариев е доста благополучен, че Националната библиотека прави този жест към един фактически заслужен българин и огромен донор. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР