Европа в битка срещу пластмасовите отпадъци. Нова стратегия цели до

...
Европа в битка срещу пластмасовите отпадъци. Нова стратегия цели до
Коментари Харесай

Европа тръгва на война срещу пластмасата

Европа в борба против пластмасовите боклуци. Нова тактика цели до 2030 година всички пластмасови опаковки в Европейския съюз да бъдат годни за повторна приложимост и да могат да се рециклират, оповестява bTV. Европейската комисия пресмята, че всяка година европейският бюджет губи сред 70 и 150 милиарда евро, защото пластмасите всеобщо се употребяват еднократно, а две трети от пластмасовите боклуци идват точно от опаковките. Голяма част от тях към момента не се рециклират, макар че един звук рециклирана пластмаса икономисва толкоз въглеродни излъчвания, колкото един милион коли, демонстрират сметките на Еврокомисията.

Въпреки първичната поръчка, нови налози върху пластмасите не са оповестени, само че те най-вероятно ще нарастнат.

Всяка година европейските жители генерират над 25 милиона тона пластмасови боклуци. Едва 30% от тях се събират за преработване. Една четвърт от отпадъците в София също са пластмаси. Едва половината от тях могат да се рециклират.

Според новата Европейска тактика до 12 години всяка пластмаса би трябвало е годна за преработване. Toва обаче ще вдигне цената, считат от сектора.

„ Това би се отразило на джоба на българския консуматор, защото той не би могъл да се лиши от артикули от първа нужда, които са опаковани в пластмасови опаковки като минералната вода ", съобщи Емилия Кулинска от Браншова асоциация полимери.

В Германия са намерили решение - всяка пластмасова бутилка се заплаща в допълнение. Така вместо в депото за боклуци, бутилките се връщат за преработване против възобновяване на разноските. Във Англия се готвят да обложат пластмасовите чашки за кафе с спомагателна такса от 25 пенса.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР