Европа трябва да извлече поука от кризата с коронавируса и

...
Европа трябва да извлече поука от кризата с коронавируса и
Коментари Харесай

Борел: Европа трябва да бъде стратегически независима

Европа би трябвало да извлече поука от рецесията с ковид и да подсигурява стратегическата си самостоятелност в основни области като произвеждане на медикаменти и даже пренасяне на производството, съобщи европейският външен министър Жозеп Борел.

“Не е обикновено Европа да не създава нито един грам парацетамол, а Китай да обезпечава 80 % от международната антибиотична продукция ”, съобщи Борел пред няколко европейски ежедневници.

“Досега сме мислили, че няма значение къде се създават продуктите, че международният пазар доставя всичко, когато и да е и на всички места ”, изясни ръководителят на външната политика на Европейски Съюз и добави, че това се оказа неверно във времена на рецесия.

Санитарната рецесия, обвързвана с появяването на ковид в Европа, увеличи търсенето и провокира нарушаванията във веригата на доставки.

В момента 80 % от дейните субстанции, употребявани в медикаментите в Европейски Съюз, идват от трети страни, изключително от Индия и Китай, съгласно отчет на френския Сенат от 2018 година

„ Не споделям, че всеки би трябвало да създава всичко самичък, само че веригата за доставки би трябвало да бъде по-къса и за какво да няма индустриални центрове наоколо. Защо да не произвеждаме част от нужното ни в Африка, която е все по-голям консуматор на медикаменти ”, предложи той.

„ Пандемията също сподели нуждата от стратегическо доставяне с здравно съоръжение, както в този момент има стратегически ресурси от петрол “, добави Борел. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР