Европа ще забрани вноса на руски петролни продукти на 5

...
Европа ще забрани вноса на руски петролни продукти на 5
Коментари Харесай

Европа трупа дизел преди руската забрана

Европа ще забрани вноса на съветски петролни артикули на 5 февруари – ход, който към този момент предизвиква големи промени в международната търговия с дизелово гориво. Купувачите бързат да изпълнят запасите си с съветски дизел, като потоците този месец са напът да доближат едногодишен връх.
Предстояща възбрана
Европейският съюз забрани вноса на съветски недопечен нефт по море от 5 декември и ще забрани съветските петролни артикули от 5 февруари в ход, целящ да лиши Москва от доходи.

Групата на седемте най-развити стопански системи (Г-7), както и Австралия и 27-те страни от Европейския съюз, вкараха на 5 декември и таван на цените на съветския недопечен нефт.

Това разреши на страните отвън Европейски Съюз да продължат да внасят донесен по море съветски недопечен нефт, само че ще забрани на транспортните, застрахователните и презастрахователните компании да обработват товари с съветски недопечен нефт по целия свят, в случай че не се продава за по-малко от 60 $.

Цените на съветския недопечен нефт Уралс паднаха през декември и той се продава на страни като Индия много под тавана, съгласно търговски източници. Това е по този начин, макар че Русия сподели, че няма да съблюдава тавана, даже в случай че би трябвало да понижи производството.

Корабите, пренасящи съветски недопечен нефт, натоварени преди 5 декември и разтоварени на местоназначението си преди 19 януари, няма да подлежат на тавана на цените, съгласно Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Г-7, в това число Съединените щати, Австралия и Европейски Съюз, създават сходен механизъм за ограничение на цените за съветските рафинирани горива, като дизел, керосин и мазут, който да работи от 5 февруари.

Ще има артикули, които се търгуват с награда по отношение на суровия нефт, както и тези, които се търгуват с отстъпка, съгласно чиновник на Г-7.

Но специалистите се пробват да намерят действително работещ механизъм за таван на цените на рафинираните горива. Ограничаването на цените на петролните артикули е по-сложно от определянето на ценова граница за суровия нефт, защото има доста петролни артикули и тяхната цена постоянно зависи от това къде се купуват, а не от това къде се създават.
Цени на дизела
Тъй като Европа е мощно подвластна от вноса на съветски дизел, възбраната от 5 февруари се чака да поддържа маржовете на облага за горивото, споделят анализатори.

WoodMac чака европейските дизелови маржове – облагата, която рафинерията теоретично прави от преработката на недопечен нефт в дизел – да бъде приблизително 38 $ за барел през първата половина на годината, повече от два пъти над междинната стойност за 2018 – 2022 година, основана на калкулации на Reuters.
Дизелът тече бързо
Европейският импорт на дизел е приблизително 700 000 барела дневно (bpd) до момента тази година, което е най-високото равнище от март 2021 година, съгласно компанията за петролни разбори Vortexa. Причината за ускорения импорт е фактът, че търговците бързат да изпълнят резервоарите преди възбраната.

В същото време Европа усилва вноса на дизел от Азия и Близкия изток – двата района, които се чака да поемат по-голямата част от износа ѝ след влизането на възбраната в действие.

По-дългите пътувания и по-голямото търсене на танкери, пренасящи горивото в Европа, значат, че цените за навло се покачват, което усилва разноските за потребителите.
Нови рафинерии
Очаква се новите планове за рафинерии да усилят международното произвеждане на дизел, като покачат потоците към Европа по-късно през годината и спомогнат за облекчение на рецесията, споделят анализатори.

Новите мощности включват разширение с 400 000 барела дневно на рафинерията „ Джизан “ в Саудитска Арабия, с 650 000 барела дневно на петролната рафинерия „ Данготе “ в Нигерия, която се чака да влезе в употреба през първото тримесечие, новата рафинерия в Кувейт „ Ал-Зур “ с 615 000 барела дневно и редица обекти в Китай.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиндизел гориво Европа Русия възбрана ПоследниНай-четениЕнергетика 44 Европа натрупа дизел преди съветската възбрана Политика 120 „ Може да прави взаимни отстъпки “: Радев връчи третия мандат на Българска социалистическа партия Накратко 1828 Новини от седмицата: Третият мандат отива в БСП; Лични карти с чип Транспорт 528 „ Летящи лодки “: Може ли корабоплаването да бъде екологично чисто? Политика 11467 „ Лукойл “ получи възбрана да изнася горива от България Политика 6614 Депутатите изненадващо прекратиха концесията на „ Росенец “ Транспорт 5734 Буферните паркинги в София към този момент са безвъзмездни за всички пасажери Компании 4601 „ Второто най-голямо след КТБ “: Четирима обвинени по делото против Nexo Всички новиниОще от ЕнергетикаВиж всичкиСлужебният кабинет желае да строи 4 нови нуклеарни блокаГермания оставя енергийната рецесия зад тила си Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР