Европа ще инвестира 1 млрд. евро в суперкомпютри, които носят

...
Европа ще инвестира 1 млрд. евро в суперкомпютри, които носят
Коментари Харесай

Европа инвестира €1 милиард в суперкомпютри, за да догони САЩ и Китай

Европа ще влага 1 милиарда евро в суперкомпютри, които " носят изгоди за обществото ".

Европейската комисия ще финансира основаването на високопроизводителни компютри в границите на самодейността EuroHPC, като концепцията е европейските компании и учени да обработват данните за изследванията си в Европейски Съюз.

" Суперкомпютрите са моторът за задвижване на цифровата стопанска система ", съобщи Андрус Ансип, зам.-председател на Европейската комисия, отговарящ за единния дигитален пазар.

" Това е сложна конкуренция и през днешния ден Европейски Съюз изостава: нямаме суперкомпютри в топ 10 в света. С EuroHPC желаеме да предоставим на европейските откриватели и компании водещ международен суперкомпютърен потенциал до 2020 година - да развиваме технологии като изкуствен интелект и създаване на ежедневните приложения на бъдещето в области като здраве, сигурност или инженеринг ", изясни Ансип.

Комисията счита да влага 486 млн. евро в компютри с висока продуктивност и желае страните членки да дадат още 500 млн. евро до 2020 година Частните компании също са поканени да се включат с вложения.

" Суперкомпютрите към този момент са в основата на огромните достижения и нововъведения в доста области, засягащи директно всекидневието на европейските жители, които могат да ни оказват помощ да развием персонализирана медицина, да пестим сила и да се борим против изменението на климата по-ефективно ", сподели Мария Габриел, еврокомисар за цифровата стопанска система и общество.

" По-добрата европейска суперкомпютърна инфраструктура има огромен капацитет за основаване на работни места и е основен фактор за цифровизацията на промишлеността и повишение на конкурентоспособността на европейската стопанска система ", добави Габриел.

Двата най-бързи суперкомпютри сега се намират в Китай. Повечето от другите в топ 10 са в Съединени американски щати и Япония. Брюксел се надява, че благодарение на самодейността EuroHPC Европа също ще разполага с 2 суперкомпютъра, които са измежду 10-те най-мощни в света и са способни да вършат десетки милиони калкулации в секунда.

Компютърни учени във Англия са загрижени, че няма да могат да се възползват от европейските суперкомпютри поради Brexit, a управляващите в Лондон към момента не са се включили публично към самодейността.

" Brexit сътвори огромна неустановеност към присъединяване на Англия, което е в действителност тъпо и предизвиква забавяне и комплициране ", счита Саймън Макинтош-Смит, компютърен експерт в Университета в Бристол.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР