Европа се прицелва към най-големия източник на приходи на компании

...
Европа се прицелва към най-големия източник на приходи на компании
Коментари Харесай

Европа подготвя удар в сърцето на технологичните гиганти - рекламите, които ни следят

Европа се прицелва към най-големия източник на доходи на компании като Гугъл и Фейсбук - интернет рекламите, които наблюдават потребителите на всички места в интернет, написа европейското бюро на Politico.

Няколко депутати от Европейския парламент поддържаха законодателни промени, които не разрешават този вид следене с рекламни цели. Очаква се при започване на декември Брюксел да показа документ с по-широк обсег и цели, с които да контролира цифровото пространство.

Подобен ход, в случай че бъде подсилен и от Европейската комисия, ще накара компании като Гугъл да спрат да наблюдават потребителите в интернет и да им демонстрират реклами възоснова на персоналните им профили. Накратко, ще унищожи основен източник на доходи, който е в сърцето на софтуерните колоси.
 Фейсбук пробвала да купи стратегия, с която да следи потребителите си
Фейсбук пробвала да купи стратегия, с която да следи потребителите си

Представителите на обществената мрежа поискали достъп до Pegasus на израелската NSO, която продава услугите си на властнически държавни управления

Засега Силициевата котловина може да диша умерено. Въпросната корекция може и да не бъде призната, а цялостна възбрана върху този вид реклами остава в далечното бъдеще. Но гласуването би трябвало да разсъни софтуерните компании и издателите, които разчитат на тези реклами. Тя повдига и различен въпрос, ориентиран освен към софтуерните компании, само че и за всеки, който разчита на безплатните интернет услуги (като Гугъл Search или Instagram) в подмяна на персонални данни: в случай че сложим завършек на интернет рекламите по метода, по който ги познаваме, кой ще заплаща тези услуги?

Регулаторите в Европейски Съюз не се оставят сходни въпроси да ги забавят.

По-рано този месец регулаторът, който се занимава с опазването на персоналните данни в Белгия, разгласява прелиминарен отчет за положението на интернет рекламата на Стария континент. Според него, практиките на софтуерните колоси нарушават стандартите за отбрана в съюза. Ирландия пък към този момент проверява Гугъл.
 Гугъл следи всяка ваша стъпка, без значение дали ви харесва или не
Гугъл следи всяка ваша стъпка, без значение дали ви харесва или не

Компанията печели от вашите данни - и ги събира, даже и да сте ѝ забранили

Във Англия бе оповестен различен отчет, който демонстрира по какъв начин рекламният свят прави каквото си пожелае с персоналните данни на потребителите. Засега дейности от страна на Лондон няма, като оправданието е Covid-19. Но антимонополната комисия в страната, която разгласява свое следствие това лято, разказва сходна ужасяваща картина. И ще даде своите оферти на Народното събрание през декември.

Германия също не изостава. Властите в страната водят лично следствие от съвсем две години по отношение на практиките на огромните софтуерни компании, които преобладават интернет рекламата.

Очакват се и нови европейски стандарти за поверителността на персоналните данни, които ще създадат по-трудно потреблението на информацията за потребителите без експлицитното им единодушие.Интернет колосите и обичайните рекламодатели събират и употребяват персоналните данни на потребителите - какво харесват и какви страници посещават, да вземем за пример - по непрогледен метод. В същото време самите консуматори съвсем нямат надзор върху протичащото се. Голяма част от тях нямат и визия какви тъкмо данни се събират и по какъв начин се употребяват.

Но в случай че регулаторите и законодателите желаят да трансформират бизнес модела на интернет, някой би трябвало да каже каква ще бъде алтернативата.
 Всички способи, по които Фейсбук ви следи. И по какъв начин да ги ограничите
Всички способи, по които Фейсбук ви следи. И по какъв начин да ги ограничите

Пипалата на обществената мрежа доближават надалеч отвън рамките на нейните услуги и се разгръщат в целия интернет
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР