Европа се нуждае от своите промишлени компании на фона на

...
Европа се нуждае от своите промишлени компании на фона на
Коментари Харесай

Енергийната криза отслабва индустриалната мощ на Европа

Европа се нуждае от своите промишлени компании на фона на растящите разноски и намаляващите доставки. Данните за последното тримесечие демонстрират, че в европейските предприятия търсенето на природен газ и електричество доста е спаднало. Рано е да се радваме обаче. Спадът не е единствено тъй като промишлените компании изключват термостатите, а и тъй като се затварят фабрики, които може в никакъв случай да не отворят още веднъж, написа в собствен разбор Reuters.

И до момента в който по-ниското ползване на сила оказва помощ на Европа да преодолее рецесията, провокирана от войната в Украйна и съкращенията на доставките от Москва, ръководители, икономисти и индустриални групи предизвестяват, че европейската индустриална база може да се окаже съществено отслабена, в случай че високите енергийни разноски останат за дълго.

Енергоемките промишлености, като да вземем за пример производството на алуминий, торове и химикали, са изложени на риск, а фирмите им може да реалокират трайно производството си тук-там, където има обилие от евтина сила, като Съединените щати.

Въпреки че извънредно топлият октомври и прогнозите за мека зима помогнаха за намаление на цените, природният газ в Съединените щати към момента коства към една пета от това, което фирмите заплащат в Европа.

Много компании просто стопират произвеждане. Това може да докара до деиндустриализация на Европа доста бързо “, сподели Патрик Ламерс, член на управителния съвет на компанията E.ON на конференция в Лондон предишния месец.

Този месец доверието в стопанската система на еврозоната падна до най-слабото си равнище от май 2020 година, сигнализирайки, че Европа върви към криза.

Международната организация по енергетика (МАЕ) пресмята, че търсенето на индустриален газ в Европа е спаднало с 25% през третото тримесечие по отношение на година по-рано. Анализаторите споделят, че необятно публикуваните прекъсвания би трябвало да стоят зад спада, защото повишението на успеваемостта единствено по себе си не би довело до такива спестявания.

„ Правим всичко допустимо, с цел да предотвратим намаляването на промишлената активност “, сподели представител на Европейска комисия в имейл.

Но когато времето стане по-студено и семействата стартират да се отопляват, индустриалният бранш ще бъде първият, който ще се изправи пред съкращения при положение на дефицит, предизвестяват икономисти.
Нови страхове
Европейската индустрия пренасочва производството към места с по-евтина работна ръка и по-ниски други разноски от десетилетия, само че енергийната рецесия форсира изселването, споделиха анализатори.

„ Ако цените на силата останат толкоз високи, че част от европейската промишленост стане структурно неконкурентоспособна, фабриките ще затворят и ще се реалокират в Съединени американски щати, където има обилие от евтина шистова сила “, сподели Даниел Крал, старши икономист в Oxford Economics.

Производството на примитивен алуминий в Европейски Съюз, да вземем за пример, е намаляло на половина, с 1 млн. тона през последната година.

Търговските данни, събрани от Reuters, демонстрират, че всичките девет завода за произвеждане на цинк в блока са понижили или спрели производството, което е сменено от импорт от Китай, Казахстан, Турция и Русия.

“Повторното отваряне на цех за размразяване на алуминий коства до 400 млн. евро (394 млн. долара) и е малко евентуално поради несигурните стопански вероятности на Европа ”, сподели Крис Херон от индустриалната асоциация Eurometaux.

Исторически видяно, когато тези краткотрайни затваряния се случат, непрекъснатите такива идват като последица “, добави той.

Усилията на Запада да обезпечи доставки освен за сила, само че и за основни минерали, употребявани в електрически транспортни средства и възобновима инфраструктура, също са изложени на риск от високите цени на силата.

Очаква се Брюксел да предложи ново законодателство при започване на идната година - Европейският закон за сериозните първични материали - за създаване на ресурси от минерали, незаменими при прехода към зелена стопанска система, като литий, боксит, никел и редкоземни детайли.

“Но без повече възобновима сила и по-ниски разноски е малко евентуално фирмите да влагат в Европа ”, предизвести Емануеле Маниграси, старши управител по климата и силата в European Aluminium.
Индустриална ерозия
Страхуващата се индустриална ерозия към този момент е в ход. Европа стана чист вносител на химикали за първи път тази година, съгласно Cefic, Европейският съвет на химическата индустрия. Повече от половината от европейското произвеждане на амоняк, основна съставна част в торовете, е спряно и е сменено от импорт, съгласно Международната асоциация за торове. Норвежкият производител на торове Yara понижи две трети от европейското си произвеждане на амоняк и няма непосредствени проекти да го усили още веднъж.

Наблюдаваме от близко обстановката на газовия пазар и вършим проекти за деяние в изключителни обстановки “, сподели изпълнителният шеф Свейн Торе Холсетер пред Ройтерс по имейл.

Миналата седмица най-голямата химическа група в света BASF сложи под въпрос дали има бизнес случай за нови фабрики в Европа.

Компанията също по този начин предизвести, че ще би трябвало да спре производството в главния си обект в Лудвигсхафен - най-големият индустриален консуматор на сила в Германия - в случай че доставките на газ паднат под половината от потребностите.

Някои компании, в това число немският производител на вискозни нишки Kelheim Fibers, който доставя Procter & Gamble, търсят други източници на сила. Тази година немската компания е понижила два пъти производството във фабриката си в Бавария.

От 1 януари ще можем да преминем към нефт “, сподели изпълнителният шеф на компанията Волфганг От, до момента в който компанията търси помощ от държавното управление за намаляване на разноските за сила. Той даже обмисля план за слънчева сила от 2 мегавата.

Германските промишлености търсят по-бързи утвърждения за прекосяване от газ към по-замърсяващи горива, като предизвестяват, че в противоположен случай ще бъдат принудени да понижат производството, с цел да реализиран задачите на Берлин за икономии.

В Гърция Selected Textiles, дребен производител на памучни прежди, понижи производството, защото поръчките основно от Северна Европа са намалели. В завода във Фарсала, централна Гърция, основният изпълнителен шеф Апостолос Донтас пресметна, че производството ще спадне с 30% тази година.

Виждаме, че нашите клиенти са съществено загрижени дали ще има еквивалентно ползване на подготвени артикули в Европа и дали самите северноевропейски производители ще имат достъп до природен газ “, сподели той.

Tata Chemicals, която нормално работи на петгодишен проект, в този момент работи на тримесечна база, сподели нейният ръководещ шеф за Европа Мартин Ашкрофт.

„ Ако това е структурна смяна и цените на газа останат високи за три или четири години, действителният риск е вложенията в промишлеността да бъдат ориентирани другаде към места с по-ниски цени на силата “, добави Ашкрофт.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР