Европа се дави във втората вълна на новия коронавирус, като

...
Европа се дави във втората вълна на новия коронавирус, като
Коментари Харесай

Лъч надежда: Новите инфектирани с COVID-19 растат, но смъртността остава ниска

Европа се дави във втората вълна на новия ковид, като на доста места новите случаи на COVID-19 са в пъти повече от началото на пандемията, само че все пак има лъч вяра – смъртността този път остава ниска.

В началото на световната пандемия от новия ковид наблюдавахме извънредно висок растеж на хоспитализациите и тежките случаи на COVID-19 в огромна част от европейските страни. Сега обаче новите случаи са доста повече спрямо пролетта, само че смъртността съвсем не се покачва.

Данните идват от Европейския център за надзор и предварителна защита на болесттите. Според числата, въпреки новите случаи в страни като Англия, Франция, Испания, Германия и други да се усилват по-бързо, смъртните случаи не се усилват със същия ритъм.

„ Смъртността понижава. Във Англия, да вземем за пример, тя стартира да пада от юни месец насам, като август беше най-ниска. Сегашните ни калкулации демонстрират, че все още смъртността е малко по-висока, само че няма нищо общо с това, което беше преди “, разяснява Джейсън Оук, старши статистик към Центъра за доказателствено основана медицина във Англия.

Проучването му, съответно за Англия, демонстрира, че в края на юни смъртността е била малко под 3%. През август е паднала до към 0,5%, а сега е жестоко 0,75%. Според Оук това се дължи на няколко фактора – възрастта на болните и лекуването, да вземем за пример.

Разболяват се все по-млади хора

Една от очевидните аргументи за по-ниската смъртност спрямо първата вълна на COVID-19 е, че все по-млади хора се разболяват от новия ковид.

Първата вълна удари възрастните хора в Европа, като на доста места се популяризира първо в лечебни заведения и домове за остарели хора. През лятото обаче както и сега се разболяват все по-млади хора, които се заразяват най-вече при обществени събирания – в питейни заведения, заведения за хранене и други обществени места.

Средната възраст на заболелите на територията на Европа е спаднала от 54 години за интервала януари-май до 39 години за интервала юни-юли.

Данни от Лондонското учебно заведение по стопанска система сочат, че приблизително 46% от смъртните случаи в 21 страни са на хора в старешки домове. Учените пресмятат, че в няколко страни, измежду които Белгия, Ирландия, Испания, Англия и Съединените щати делът на възрастни хора от домове, които са умряли от COVID-19 е повече от 4%. Това значи, че повече от един на 25 души в дом за възрастни, който е умрял от началото на пандемията до в този момент, е умрял от COVID-19.

Лечението е все по-ефективно

Промяната на смъртността се дължи и на лекуването на новия ковид. Докато при започване на пандемията медицинските експерти не знаеха с какво се сблъскват и това неизбежно докара до повече жертви на заболяването, в този момент има отработени механизми за лекуване съвсем в целия свят.

„ Докато COVID-19 остава извънредно ужасна болест, нашите старания да подобрим лекуването й евентуално работят “, разяснява доктор Леора Хоровиц, създател на изследване за смъртността на заболяването.

Освен медикаментите, които се употребяват, самите лекарски практики от началото на пандемията са се трансформирали. Дихателните апарати, които първоначално се използваха извънредно постоянно, в този момент са финален вид за лекарите, тъй като схващат по-добре по какъв начин те вредят на белите дробове на пациентите с COVID-19.

Едно огромно „ само че “…

Учените са безапелационни в едно – без значение какво демонстрират данните от последните изследвания, евентуално в никакъв случай няма да узнаем с акуратност какъв брой гибелен е новият ковид, защото не всички случаи на заболяването се откриват.

Смъртност на обещано заболяване се пресмята процентно от документираната численост инфектирани. Според разнообразни изследвания от началото на пандемията асимптоматичните случаи на COVID-19 могат да бъдат сред 60 и 70%, като някои експерти настояват, че до 80%.

В началото на пандемията здравните управляващи тестваха явно болните пациенти заради неналичието на задоволително проби. Сега се тества доста по-голям брой пациенти, като по този способи изскачат и повече асимптоматични случаи. В резултат – повече регистрирани заболели и смъртността пада.

Въпреки това експерти прибавят, че макар забавянето във времето, смъртността в този момент в действителност наподобява по-ниска от тази напролет. „ Разликата във времето сред това по кое време считаме, че хората се заразяват и по кое време може да умрат, приблизително е към три седмици. Но това, което виждаме сега е, че смъртността остава ниска даже освен това закъснение “, разяснява Джейсън Оук.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР