Европа рискува да се сблъска с критичен недостиг на работна

...
Европа рискува да се сблъска с критичен недостиг на работна
Коментари Харесай

„Политико“: „Омикрон“ вилнее, а Европа премахва карантината – защо?

Европа рискува да се сблъска с сериозен дефицит на работна ръка, защото разновидността на ковид „ Омикрон “ се популяризира в целия блок, а инфектираните и проследените лица се изолират, написа изданието „ Политико “

Докато страните постановат още веднъж ограничения за ограничение на разпространяването на инфекциите, те също по този начин преразглеждат разпоредбите за изолираност в опит да се оправят с рисковете от инфекции, като в същото време смекчат последствията от прекъсването на жизненоважни услуги и въздействието върху стопанската система.

Гърция е първата страна в Европа, която разгласи, че минава към най-ниската за всички времена петдневна карантина за инфектирани хора, намалявайки на половина интервала от предходните 10 дни, заяви държавното управление в четвъртък. Средиземноморската страна върви в крайник с американските Центрове за надзор и предварителна защита на болесттите, които тази седмица също оповестиха нов петдневен интервал на изолираност за инфектирани безсимптомни хора.

Обединеното кралство мина към седемдневен интервал на изолираност за инфектирани хора тъкмо преди Коледа. Испания и Ирландия също понижиха интервалите на изолираност от 10 на 7 дни, а Италия отстрани карантината за близки контакти, в случай че лицето е имунизирано.

Широко публикуваната имунизация оказа помощ за понижаване на разпространяването и тежестта на болестта. Но защото „ Омикрон “ се оказа още по-заразен от предходните разновидности, за какво страните минават към по-кратки карантинни интервали и дали те ще бъдат задоволителни за ограничение на четвъртата вълна? Отговорът зависи от това дали сте имунизирани.

Скорошно американско изследване проучва какъв брой дълго хората с ковид са заразни и открива, че измежду имунизираните междинното време, належащо за изчистване на инфекцията, е 5,5 дни, до момента в който измежду неимунизираните - 7,5 дни. Проучването, което не е рецензирано, обаче преглежда инфекциозността на въпросните разновидности „ Алфа “ и „ Делта “ и е извършено преди „ Омикрон “ да стане преобладаващ.

В Съединени американски щати CDC също съобщи, че прекосяването към петдневен интервал е „ стимулирано от науката “. Те показаха данни, съгласно които по-голямата част от предаването на коронавируси става през първите два дни преди появяването на признаците и до три дни по-късно.

Правилото „ пет плюс пет “

Гърция е възприела американските рекомендации за освобождение от карантина – при хората без признаци изолацията е 5 дни, последвани от 5 дни носене на маска.

Англия е избрала условно освобождение от карантината на седмия ден, единствено в случай че хората имат негативен тест на шестия и седмия ден.

Междувременно някои страни като Англия и Италия се отхвърлиха напълно от карантината, като вместо това минаха към разнообразни условия за тестване и изолираност единствено в случай че хората са дали позитивен резултат.

Защо страните вършат това?

Огромният брой инфектирани и вирулентността на „ Омикрон “ доста трансформират „ играта “ в международен мащаб.

Във Англия, която от 22 декември насам записва над 100 000 случая на ден, достигайки над 189 846 в петък, крайградските влакове в Лондон са анулирани заради неявяване на личен състав поради COVID-19, до момента в който лечебните заведения са подложени на голям напън от дефицита на работна ръка и възходящия брой пациенти с COVID-19.

В Англия на 26 декември е имало 24 632 болнични чиновници, които са отсъствали заради заболяване или самоизолация поради COVID-19, съгласно данни на NHS England, оповестени в петък.

В Гърция министерството на опазването на здравето съобщи, че при идването на „ Омикрон “ лечебните заведения към този момент са били претъпкани от случаите на „ Делта “. В момента страната е изправена пред рекорден брой случаи на заразяване, като преобладаващата вариация на вируса е „ Омикрон “, която е причина за повече от 60% от случаите.

Междувременно ръководителят на Центъра за надзор на болесттите в Съединени американски щати Рошел Валенски призна, че решението на организацията да промени целесъобразния интервал на изолираност „ действително е обвързвано с това, което считаме, че хората ще могат да понесат “. Тя съобщи пред локалните медии, че през целия интервал на пандемията по-малко от една трета от хората са спазвали напътствията за изолираност.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР