Европа продължава реформата на законодателството в областта на авторското и

...
Европа продължава реформата на законодателството в областта на авторското и
Коментари Харесай

Евросъюзът прие директивата за авторското право

Европа продължава промяната на законодателството в региона на авторското и сродните му права. На 12 септември 2018 година Европарламентът одобри Директивата за авторското право в цифровата епоха Copyright in the Digital Single Market – ненапълно противоречив законодателен акт, предопределен за синхронизиране на актуалното законодателство с действителностите на цифровата ера.

Преди три месеца Европарламентът отклони този законопроект, най-вече поради мощната рецензия на два основни пункта. Това са член 11 и член 13 от Директивата, които жаргонно бяха наречени „данък линк“ и „филтриране на съдържанието“. Направени са редица ремонти, законодателството леко е смекчено към нарушителите и в този момент бе одобрен новия вид на директивата.

Резултатите от гласуването са: За – 438, Против – 226, Въздържали се – 39. Окончателното гласоподаване бе планувано за 29 януари 2019 година. След това обособените страни на Европейски Съюз ще вземат решение, по какъв метод ще ползват новия закон.
Позицията на законодателите
Според замисъла на законодателите, новата инструкция служи „за отбрана на дребните предприятия и свободата на изразяване“. Технологичните колоси би трябвало да споделят приходите си с създателите, креативните хора: художниците, музикантите, публицистите и така нататък Идеята е, издателите и публицистите да получават възнаграждение за за своята работа, в случай че тя се употребява от колоси като YouTube или Фейсбук.

Директивата ускорява ограниченията за търсене на отговорност на онлайн платформите за нарушаването на авторските права. Това визира огромните уеб сайтове, които демонстрират единствено фрагменти от авторския текст. На процедура това значи, че уеб сайтът би трябвало да заплаща на притежателя на авторски права за потреблението на материали, предпазени с авторски права. Директивата безусловно изисква заплащане да получават освен издателствата, само че и самите публицисти.

Новата инструкция ще е от изгода за създателите, дребните компании и стартъпи, само че съществено визира огромните корпорации. В новата редакция, дребните компании и микроплатформите са изключени от обсега на директивата. Нов е и моментът, че Уикипедия и платформите със програмен продукт с отворен код, като GitHub няма да бъдат наранени. Директивата се отнася единствено до огромните корпорации, които получават милиарди долари облага от безплатното потребление на непознатите авторски творби.

Новите ремонти плануват спазването на закона без незаслужено да се нарушава правото на независимост на словото. И още, обменът на линкове към публикациите дружно с обособените няколко думи, които ги разказват, не нарушават директивата.
Позицията на рецензията
Според редица деятели за независимост на информацията, следствията от новата инструкция не са по този начин безоблачни.

Член 11 (данък препратка) ще даде опция на издателите и вестниците да изискват пари, да вземем за пример от Гугъл, когато цитира техните творби. Критиците показват, че сходни опити са правени нееднократно и постоянно са били неудачни. Като образец се показва Гугъл News. Има и нещо друго: Член 11 като че ли особено е изработен, с цел да се употребява от авторските тролове (по прилика с патентните тролове).

Член 13 от Директивата изисква от платформите като YouTube и Фейсбук да блокират препубликуването на материали, предпазени с авторски права. Критиците смятат това за още по-лошо: платформата би трябвало да работи взаимно с притежателите на авторски права и би трябвало да вкара някакъв механизъм за пречистване на предпазеното наличие, с цел да не могат потребителите да употребяват предпазени материали. Единственият метод за осъществяването на Член 13 е да се сканират всички данни, качвани в YouTube и Фейсбук. Само че това може да се употребява като метод за една доста необятна цензура. Ето за какво, авторитетни лица, като Джими Уейлс и Тим Бърнардс Лий са изрично срещу Директивата. Фондация „Електронни граници“ разгласява отворено писмо против Член 13, подписано от десетки видни интернет експерти, програмисти, адвокати и депутати на Европарламента.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР