Европа потърси единен подход към Китай на среща в Париж

...
Европа потърси единен подход към Китай на среща в Париж
Коментари Харесай

Среща на европейски лидери с китайския президент в Париж

Европа потърси обединен метод към Китай на среща в Париж в границите на формалното посещаване на китайския държавен глава Си Дзинпин. В нея дружно с френския президент Еманюел Макрон и китайския му посетител участваха немският канцлер Ангела Меркел и ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Равностойно партньорство, беше техният апел към Пекин.

" Многополюсен свят " в " по-справедливи и уравновесени рамки " - към това прикани френският президент Макрон след днешната среща в необикновен формат за публична държавна аудиенция, вмъкната в последния миг в програмата на Си Дзинпин.

Разговорите са били " градивни " и са обрисували доста сходни позиции, увери Макрон, само че и предизвести Китай да зачита единството на Европейския съюз.

Поканените европейски водачи от своя страна приканиха към повече взаимност в връзките, до момента в който китайският държавен глава се опита да разсее недоверието на европейците:

Еманюел Макрон - президент на Франция: Имаме разлики, явно в човешката история силата върви със съревнование, само че почитаме Китай и сме решени за разговор и съдействие. Очевидно чакаме нашият сътрудник също да почита единството на Европейския съюз и и полезностите, които той носи.Ангела Меркел - канцлер на Германия: Като европейци желаеме да участваме интензивно в плана за " Новия път на коприната ", това изисква известна взаимност и към момента сред нас има известни разногласия по въпроса.
Си Цзинпин - президент на Китай: Трябва да засилим позитивната сила. Вървим напред дружно и споделяме една и съща воля и проблеми. За да реализираме най-хубавото за нас не би трябвало да позволяваме взаимни съмнения.
Двете страни се оповестиха за световно съглашение за вложенията сред Европейски Съюз и Китай и препотвърдиха уговорките си за климата, за което би трябвало да се премине на по-висока скорост, по думите на президента Макрон. Той настоя и за ускорение на реформирането на Световната комерсиална организация.

Пред идната през април китайско-европейска среща на върха в Брюксел, днешните диалози бяха нов опит за обединен глас пред опасенията от китайска надмощие, на фона на европейските разделения, от които Пекин се възползва. Франция към този момент одобри хладно готовността на Италия да взе участие в гигантския план на " Новия път на коприната "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР