Европа постепенно се отваря, на много места лятната ваканция вече

...
Европа постепенно се отваря, на много места лятната ваканция вече
Коментари Харесай

Това са новите правила за пътуване със самолет

 Европа последователно се отваря, на доста места лятната почивка към този момент стартира, а това значи, че мнозина ще се решат на пътешестване със аероплан. Но какво би трябвало да знаем, в случай че ни следва полет? Тук изброяваме по-важните правила и ограничения, въведени от самолетни компании и летища в Европа, осведоми " Дойче Веле ".

Маските са задължителни - и в самолета, и на летището

Носенето на защитни маски е наложително за всички пасажери - както на летището, по този начин и в самолета. Изключение се прави единствено за децата до 6 години, както и за хора, при които носенето на маска не се предлага от медицински съображения.

Друго значимо условие е маската да се сменя на всеки четири часа, а ръцете да се мият и дезинфекцират постоянно. И защото предаването на багажа, проверките за сигурност и самият полет в множеството случаи лишават повече от четири часа, пасажерите трябва да разполагат и с втора маска за промяна.

Ръчният багаж

На множеството немски летища важи следното предписание: единствено един ръчен багаж на човек. Това се прави за да се съкрати времето за инспекция на багажа, което на собствен ред понижава и риска от болест.

При проверките пътниците са длъжни да съблюдават дистанция от минимум 1,5 метра, което налага да бъдат отворени повече гишета за чекиране и инспекция на документите и багажа.

Медицински надзор на летищата

На този стадий летищата в Германия към момента не са въвели наложително премерване на температурата, само че и все още са длъжни да разполагат с нужното съоръжение, с цел да могат при потребност да стартират да мерят температурата на всички пасажери.

Отделните самолетни компании също си имат свои правила. Така да вземем за пример немската " Луфтханза " възнамерява да предлага на пасажерите си непринуден тест за ковид. На първо време услугата ще бъде въведена на летищата във Франкфурт на Майн и Мюнхен, като резултатите от теста ще са подготвени след четири часа. От самолетната компания прецизират, че услугата ще се предлага главно на пасажери, пътуващи за страни, които изискват настоящ тест за болест.

Рискът на борда на самолета

Да, на борда на самолета съществува риск от заразяване, само че той не е висок, твърдят самолетните компании, пояснявайки, че в самолетите циркулацията на въздуха е от горната страна надолу. Това значи, че издишваният от пасажерите въздух се просмуква към пода. " Рискът от въздушно-капкова болест на борда на нашите самолети е толкоз нищожен, колкото и в операционната на която и да било немска болница “, четем на уеб страницата на самолетна компания " Condor ".

На друго мнение е ръководителят на хамбургския Институт за тропическа медицина Йонас Шмит-Ханазит. Според него, риск съществува и при най-модерните системи за филтриране на въздуха. И колкото по-дълъг е полетът, толкоз по-висок е рискът от заразяване, предупреждава вирусологът.

Празни седалки по средата?

Авиокомпаниите не са длъжни да оставят незаети междинните седалки в самолетите. Превозвачът може да направи сходна класификация, само че единствено в случай че броят на пасажерите го разрешава. С други думи: пасажерите нямат право да изискват от самолетните компании да оставят междинните седалки незаети.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР