Европа отбелязва 75 г. от края на Втората световна война

...
Европа отбелязва 75 г. от края на Втората световна война
Коментари Харесай

Европа отбелязва 75 г. от края на ВСВ под сянката на вируса

Европа отбелязва 75 година от края на Втората международна война в тъмно въодушевление поради пандемията от ковид, която принуди страните да анулират церемониите и даже Берлин разгласи ексклузивен почивен ден за първи път, осведоми Агенция Франс Прес.

Германският канцлер Ангела Меркел ще се причисли към президента Франк-Валтер Щайнмайер, с цел да положат венци пред Neue Wache - главният мемориал в Германия за жертвите на войната и диктатурата. След това президентът на страната ще произнесе тирада.

За разлика от останалата част на континента, където 8 май годишно се отбелязва като Деня на успеха (Европа), годишнината от безусловната капитулация на нацистка Германия постоянно е била още един работен ден в най-голямата стопанска система на Стария континент.

Столицата Берлин обаче разгласи 8 май 2020 година за почивен ден, с цел да си спомнят за деня преди 75 година, когато войната, лишила живота на повече от 50 милиона души, завърши в Европа.

Решението на берлинските управляващи даже докара до апели да се почива на този ден всяка година и провокира развълнуван спор. Лидерът на крайнодясната " Алтернатива за Германия " Александър Гауланд спори, че датата е прекомерно " спорна ".

Пред вестникарската група RND той означи, че това е ден на цялостен погром, ден на загуба на големи елементи от Германия и загуба на опцията да оформи бъдещето си.

Гауланд, който разказа нацисткия интервал като единствено " петънце от птичи курешка " от славното минало на Германия, незабавно беше неодобрен.

Йозеф Шустер, ръководителят на Централния съвет на евреите, отговори, че визията на Гауланд за 8 май е характерен " неонацизъм ".

По думите му желанието е германците да се показват като жертви. Според него това изкривяване на историята и на нацистките закононарушения е безконтролно.

Първоначално президентът Щайнмайер изиска държавна гала за отбелязване на 8 май - за първи път от 1995 година - само че събитието пред постройката на Райхстага е лимитирано, с цел да се предотврати разпространяването на ковид.

Мащабните паради в Европа по случай Деня на Европа са анулирани, фрапантно понижени или ще се проведат онлайн, до момента в който континентът се пробва да се оправи с най-голямата рецесия от Втората международна война - този път незабележим зложелател, който разболя повече от 3,7 милиона души по света.

Според уредниците на събитията прекомерно рисковано е да участват ветераните, които към този момент са на напреднала възраст.

Русия по традиция трябваше да организира военния церемониал на 9 май, Деня на успеха, на който щеше да участва френският президент Еманюел Макрон. Но в този момент съветското държавно управление е възнамерявало единствено въздушен церемониал над Червения площад поради пандемията от ковид.

Президентът на Русия Владимир Путин ще постави цветя пред Паметника на незнайния войник преди да се обърне към нацията.

В Чехия, където ограниченията против ковид са анулирани изцяло, политиците ще поставят венци на Витков рид в Прага в период от 10 минути, с цел да понижат контактите.

Церемониите във Франция са фрапантно понижени, макар че Макрон ще участва на събитие на Шанз-Елизе.

Във Англия уличните паради на ветераните са анулирани. Кралица Елизабет II ще се обърне към нацията в 20,00 часа по Гринуич, по същото време, когато татко й, крал Джордж VI, се обърна към английската нация по радиото за Деня на успеха през 1945 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР