Европа очаква Световната търговска организация (СТО) да даде зелена светлина

...
Европа очаква Световната търговска организация (СТО) да даде зелена светлина
Коментари Харесай

Европа се подготвя за американски мита върху внос за $7 милиарда заради Airbus

Европа чака Световната комерсиална организация (СТО) да даде зелена светлина на Съединени американски щати за налагането на мита върху европейски артикули на стойност сред 5 милиарда и 7 милиарда $. Твърдят осведомени, представени от Bloomberg.

В центъра на готвените цени стои продължаващият към този момент 14 години дебат към посочваните от Щатите като незаконни дотации, отпускани от Европейския съюз на самолетния производител Airbus.

Президентът Доналд Тръмп чака СТО да излезе с финално решение за това какви вреди са нанесли финансиранията за европейската компания. Веднага по-късно Съединени американски щати ще подхващат ограничения за въвеждането на мита. Очаква се от организацията да бъдат подготвени с позицията си до края на лятото.

В листата със засегнатите европейски артикули влизат самолетни елементи и хеликоптери, само че е допустимо в него да влязат и различен вид артикули, като сирена, маслини, паста и някои типове уиски. Те ще дойдат в допълнение на митата върху импорта на стомана и алуминий от Европа, въведени през предходната година.

Преди време от американското комерсиално посланичество пресметнаха, че дотациите за Airbus са предизвикали икономическа щета на Щатите, изчислявана на към 11 милиарда $ годишно.

От друга страна Европейският съюз е подготвил сходен иск против американския съперник на Airbus - Boeing. От Брюксел разгласиха и прелиминарен лист със артикули, на които може да бъдат наложени мита - от кетчуп до конзоли за видеоигри. Очакванията са те да обиден импорт в размер на 12 милиарда $.

Междувременно Европа е подготвена да вкара цени върху американски артикули за още 22,5 милиарда $ в отговор на възможни мита върху европейските коли и автомобилни елементи. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР