Европа обмисля безпрецедентна намеса на енергийния пазар, включително ценови тавани,

...
Европа обмисля безпрецедентна намеса на енергийния пазар, включително ценови тавани,
Коментари Харесай

ЕС обмисля вариант за таван на цените заради кризата

Европа обмисля невиждана интервенция на енергийния пазар, в това число ценови тавани, понижаване на търсенето на електрическа енергия и изключителни налози върху облагите, защото възходящите цени заплашват стопанската система и тласкат семействата към беднотия.

Русия приключи доставките на газ за континента, което докара до повишаване на цените на електрическата енергия и до криза в стопанската система. Според Мехтхилд Вьорсдьорфер, старши чиновник по въпросите на енергетиката в Европейската комисия, рискът от нови спирания се усилва, защото районът се приготвя за тежка зима. Това би задълбочило вредите, което принуждава Европейския съюз да създаде проекти за интервенция.

" Комисията, изпълнителният орган на Европейски Съюз, ще показа съответен проект по-късно този месец " - разгласи Вьорсдьорфер пред членовете на Комисията по индустрия на Европейския парламент.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен ще показа ограниченията в годишното си послание на 14 септември. " Наясно сме, че цените засягат уязвимите консуматори, по тази причина би трябвало да им помогнем ", съобщи тя и добави, че въздействието се популяризира върху семействата със междинни приходи и върху индустрията.

Цените на природния газ в Европа се намалиха през последните дни, откакто доближиха най-високата си стойност през предходната седмица, само че към момента са повече от четири пъти по-високи от тези преди една година. Електричеството също остава на високо равнище.

В Европейския съюз към този момент се реализира единодушие да се потърсят различни източници на газ, да се усили каузи на възобновимите енергийни източници, да се засилят условията за предпазване на газ и да се дефинира непринудено понижаване на потреблението, с цел да се преживее зимата без спирания на електрозахранването.

" Ситуацията остава доста, доста сериозна ", разяснява Вьорсдьорфер. " Съществува доста мощен риск от разстройства, който даже се ускорява, защото към този момент половината от нашите страни членки са наранени напълно или отчасти. "

Министрите на енергетиката на блока ще обсъдят по какъв начин да реагират на рецесията на изключителна среща идната седмица. Все повече държавни управления изискват инструмент за ограничение на скока на цените на електрическата енергия, макар че мненията за метода, по който той би трябвало да бъде създаден, се разграничават. Комисията би трябвало да показа регулаторни оферти, откакто изслуша страните членки и организира диалози с Европейския парламент.

Борислава Кирилова
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР