Европа ни гледа с широко отворени очи, Европейският съюз има

...
Европа ни гледа с широко отворени очи, Европейският съюз има
Коментари Харесай

Евродепутатът Асим Адемов: ЕС дава 50 млн. евро за българските земеделци, пострадали от Covid-19

Европа ни гледа с необятно отворени очи, Европейският съюз има точна визия какво се случва в България, не сме забутани в кьошето на този континент. Така, че тази констатация на президента Радев е следващата погрешна . Той може да бъде спокоен – институциите в Европейски Съюз са изцяло наясно какво става в България.
Така евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов отговори в предаването " Денят онлайн с Наделина Анева " на въпрос на водещата: „ С какви очи ни гледа Европа ? “, като беше представен президентът Румен Радев, че Европа няма право да гледа България с широко затворени очи.  
По думите на Адемов Европейски Съюз дава отговор все по-адекватно на актуалната рецесия, оправя се все по-адекватно и взема все по-точни решения, за разлика от първите седмици, които са ни сварили неподготвени.
„ Все отново това е нов вирус. За първи се случва такава пандемия в ново време. Държавите-членки бяха много комплицирани. За страдание Италия най-вече пострада и останаха с усещане, че са изоставени, само че в течение на времето схванаха, че не би трябвало всяка страна да се избавя поединично, а с общи решения. И аз се веселя, че Европейски Съюз потегли точно в тази посока да взема единни, координирани решения, годни за целия Европейски Съюз ", добави Адемов.
Според него коронавирусът е сложил пред съществено тестване съвсем всички сфери на публичния живот , само че е дал опция още един път хората да си дадат сметка какъв брой е значим земеделският бранш, който обезпечава прехраната на към 500 млн. поданици на Евросъюза.
„ Важно е този бранш да работи непрекъснато, с цел да има непрекъснати доставки на хранителни артикули, да не изпадаме и в хранителни рецесии. В тази сфера Европейски Съюз също взе съответни ограничения ", разяснява евродепутатът.
Той сподели, че е удовлетворен извънредно доста от самодейността на земеделският министър Десислава Танева да се подкрепят земеделските производители с еднократна мярка, станала известна като „ Регламент КОВИД-19 “ - извънредно българска самодейност.
„ Аз също се включих като член на земеделската комисия. Успяхме да убедим нашите сътрудници, които имаха запаси, да се употребяват средства от Програмата за развиване на селските региони, в размер на 2% за еднократна помощ . Тази самодейност мина през сложни трудности. Нашите сътрудници първоначално желаеха да е 1%, само че успяхме да прокараме 2%, което действително в пари за България значи близо 50 млн. евро. Тази мярка е ориентирана към дребни и междинни аграрни производители, с цел да преодолеят вредите, които претърпяха по време на пандемията ", уточни евродепутатът.
Очаква се скоро земеделското министерството да разгласи изискванията за кандидатстване, като изплащането на помощите би трябвало да завърши до юни 2021 година.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР