Европа не трябва да проявява слабост и да пренебрегва енергийните

...
Европа не трябва да проявява слабост и да пренебрегва енергийните
Коментари Харесай

Путин: Европа не трябва да пренебрегва енергийните си интереси, както направи България

Европа не би трябвало да демонстрира уязвимост и да подценява енергийните си ползи, както България стори с прекратяването на плана " Южен поток ", съобщи съветският президент Владмир Путин, представен от БНР. Предупреждението към Европейският съюз, че ще е неуместно да купува природен газ от Съединените щати, вместо от Русия, бе отправено след среща с австрийския канцлер Себастиан Курц  на форума " Руска енергийна седмица ".
 Путин и Меркел се разбрали да пазят  Според Съединени американски щати
" Нашите български сътрудници ни уверяваха, че за Южен поток ще се борят до дъно, тъй като той дава отговор на техните национални ползи. В последна сметка, под напън извън, България се отхвърли от този план. Сега те съжаляват и желаят да получат съветски газ от " Турски поток ". Не желаеме цяла Европа да е като България - да прояви уязвимост и некадърност да отбрани националните си ползи ", съобщи Путин.

По този мотив Курц разяснява, че европейските страни участнички в плана за уголемение на газопровода " Северен поток -2 " са заинтересувани от завършването му, само че е нужно уточняване на правните въпроси, свързани с доставката на съветски газ за Северна Европа под Балтийско море.

Трябва да се вземат поради и ползите на Украйна, акцентира австрийският канцлер.

Чрез разширението на " Северен поток " Русия ще може да изнася газ през Европа, заобикаляйки настоящето главно трасе през Украйна, с която е във външнополитически спор.

По-рано в Москва унгарският вътрешен министър Петер Сиярто разгласи, че страната му се е споразумяла с България и Сърбия за разработка на инфраструктура, тъй че да е вероятен пренос от отклонение на газопровода " Турски поток ". Сиярто прикани Брюксел да не основава спънки пред сходно доставяне с газ, на което съветският му сътрудник Сергей Лавров отговори по този начин: " Главният съперник на тези планове не се намира в Европа, а оттатък Океана. Съединени американски щати се оповестиха обществено против плана " Северен поток-2 ", защото той, видите ли, би нараснал зависимостта на Европа от Русия. Но тази взаимозависимост постоянно е взаимна ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР