Европа не може да реши как да плаща за вноса

...
Европа не може да реши как да плаща за вноса
Коментари Харесай

В Европа все още цари объркване относно плащанията на руския природен газ

Европа не може да реши по какъв начин да заплаща за вноса на съветски природен газ от Русия, който продължава да се употребява от семейства, компании и електроцентрали.

Объркването произлиза от логистиката на самите заплащания.

Няколко европейски купувачи на природен газ се приготвят да заобиколят условието на Кремъл газът да се заплаща в рубли, вместо в евро или долари, както е посочени в договорите за доставка.

Според новия разплащателен механизъм на Русия, купувачите от "неприятелските " страни би трябвало да си открият две сметки в Газпромбанк — една в евро и една в рубли, през които да реализират заплащания за газа.

Тази седмица от Европейската комисия оповестиха, че фирмите, които откриват сметка в съветската Газпромбанк, с цел да разрешат заплащанията им да бъдат конвертирани в рубли, биха нарушили глобите на Европейски Съюз.

Това изказване наподобява си опонира с насоките, които Европейска комисия даде няколко дни по-рано, които накараха някои от най-големите енергийни компании в Европа да сметнат, че биха могли да заобиколят валутния въпрос, като си открият две сметки в съветската банка.

Това се случва, до момента в който няколко огромни европейски компании се пробват да платят сметките си в точния момент, без да нарушават глобите.

"Всичко, което е друго от откриването на сметка във валута по контракта с Газпром и заплащането по тази сметка, опонира на глобите, " съобщи на конференция представителят на Европейска комисия Ерик Мамер.

В края на април съветският държавен енергиен колос спря доставките на две страни от Европейски Съюз — Полша и България, спазвайки опасността от декрет на президента на Владимир Путин за прекъсване на доставките до "неприетелски " страни, които не заплащат за газа си в рубли. Лидери от Европейски Съюз описаха този ход от страна на Москва като "изнудване. "

Оттогава европейски дистрибутори на газ, национални държавни управления и публични лица от Европейски Съюз търсят способи за отбягване на по-мащабно нарушение на доставките, до момента в който в това време съблюдават глобите, наложени на Москва поради нашествието в Украйна.

Миналия месец от Европейска комисия обявиха, че „ наподобява е допустимо “ новият механизъм за заплащане да сработи. В петък Комисията разгласи, че стига купувачите да заплащат в евро и долари и да "заявяват ясно ", че са работили по този метод, те няма да нарушават глобите на Европейски Съюз.

"Купувачите би трябвало да вземат поради своите договорни отговорности във връзка с заплащането, които към този момент се извършват посредством заплащането в евро или долари, " се споделя в насоките към страните членки на Европейски Съюз, с които са се срещнали от CNN Business.

Европейски компании се пробват да заплащат

Издадените в петък насоки накараха някои от огромните европейски енергийни компании да вкарат нови договорености на фона на наближаващите крайни периоди за заплащане този месец.

Италианската ENI разгласи през вчерашния ден, че е почнала процеса по откриването на две сметки в Газпромбанк - една в евро и една в рубли. От компанията осведомиха, че откакто подават средствата в евро, медиатор на Московската фондова борса ще конвертира средства в рубли в границите на 48 часа.

В прессъобщение на компанията също по този начин се споделя, че новият развой "не е несъответстващ със съществуващите наказания " и сега няма да се сблъска с никакъв европейски правилник, който да се опита да го спре.

От немската енергийна компания RWE са декларирали пред CNN Business, че са разкрили нова банкова сметка за заплащането на природен газ от Русия, само че не прецизираха в коя банка.

"Подготвени сме за заплащане в рубли и сме разкрили съответната сметка, " е декларирал представител на компанията. "Следователно ние действаме в сходство с европейските и немските разпореждания. "

Френската Engie също разгласи, че е постигнала компромис с Газпром. Руският газ съставлява към 20% от потреблението на суровината от страна на компанията в международен мащаб.

"Днес имаме видимост за решение, което ще ни разреши да плащаме с валутата по контракт, което наподобява е задоволително за Газпром и което е в сходство със глобите на Европейски Съюз, най-малко съгласно нашето схващане, " съобщи основният изпълнителен шеф на компанията Катрин Макгрегър.

Според Макгрегър идващото заплащане за доставката на газ наближава, само че тя не посочи дали компанията е разкрила или има намерение да открие сметка в Gazprombank.

От немския газов дистрибутор Uniper оповестиха предишния месец, че ще продължат да заплаща за своите доставки на съветски газ в евро, допълвайки, че считат, че "конвертиране на заплащането в сходство с наложените наказания " е допустимо.

Не всички обаче споделят това мнение

Финландската държавна газова компания Gasum съобщи през вчерашния ден, че "не приема " изискванията за заплащане на Газпром и се готви за прекъсване на газовите си доставки от Русия.

Европа предложи понижаване на потреблението си на съветски газ с 66% до края на тази година. Очаква се от Европейски Съюз да показват по обстоен проект за това по-късно през месеца.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР