Европа може да се превърне в огнище на коронавирусна инфекция,

...
Европа може да се превърне в огнище на коронавирусна инфекция,
Коментари Харесай

Хиляди норки, заразени с К-19, са избягали от датските ферми

Европа може да се трансформира в огнище на коронавирусна зараза, защото норките, които са избягали, могат да заразят дивите животни. Животните са станали носители на вируса в Дания. а съгласно информацията селскостопанските животни бягат всекидневно от фермите, предават международните информационни организации.

От всяка плантация всяка година липсват няколко хиляди норки, тъй като животните намират метод да избягат, като 5% от всички тях могат да бъдат инфектирани, споделя Стен Мортенсен от Датската ветеринарна и хранителна администрация.

Дания реши да убие всички норки, с цел да предотврати втора зараза измежду животните. Въпреки фрапантните ограничения обаче, във фермите към момента има милиони животни. Скорошни проучвания разкриват мутирал вариант, който може да се откри, както при животните, по този начин и при хората. Значителна разлика сред разновидността и първичната форма на ковид може да анулира успеваемостта на имунизациите.

Датското законодателство не може да задължи фермерите да се отърват от здрави животни, а към днешна дата популацията на норките е намаляла от 17 милиона на 10 милиона. Затова и осъществяването на подхванатите ограничения е под въпрос: учените към момента не могат да кажат сигурно, че вирусът в новите организми ще придобие изцяло разнообразни свойства и характерности.

Зоолозите означават, че норките са единаци, т.е. съвсем нямат контакт с други животни. Това прави риска от поява на нова зараза, извънредно невисок. Може да се случи единствено ако някой изяде норка или влезе в контакт с изпражненията ѝ. Все отново не е добра концепция да разчитаме на шанса си, защото когато заболяването се популяризира измежду животните, не е известно дали човечеството ще успее да преодолее епидемията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР