Европа може да се изправи пред системен дефицит на дизелово

...
Европа може да се изправи пред системен дефицит на дизелово
Коментари Харесай

Европа се изправя пред системен дефицит на дизелово гориво. Енергийният гигант OMV ограничи продажбите

Европа може да се изправи пред " систематичен " недостиг на дизелово гориво. Това оповестиха най-големите самостоятелни търговци на нефт в света. След глобите, наложени на Русия поради войната в Украйна, както и обстановката, в която купувачите странят от покупки на енергийни артикули от Русия, международните пазари могат да изгубят към 3 милиона барела дневно от съветските доставки на недопечен нефт и петролни артикули. Това ще се отрази изключително доста на доставките на европейско дизелово гориво.

Според основния изпълнителен шеф на най-големия самостоятелен търговец в света Vitol Ръсел Харди това, за което всички се тревожат, ще бъдат доставките на дизелово гориво, изключително за Европа.

Половината от доставките на дизелово гориво на европейския континент идват точно от Русия, а другата половина от Близкия изток. Това разяснява Харди. " Системният дефицит на дизел е налице ", добави той.
 Светът е изправен пред сериозен дефицит на дизелово гориво
Светът е изправен пред сериозен дефицит на дизелово гориво

Производството към момента не може да отговори на търсенето

" Това е световен проблем, само че за Европа ще е доста мъчно " разяснява изпълнителният шеф на Gunvor Торбьорн Торнквист по време на срещата Financial Times Commodities, предадена от Bloomberg.

Недостигът на дизел в Европа се става все по-осезаем, откакто съветските петролни рафинерии започнаха да понижават производството, добави Торнквист.

Още една неприятна вест е, че австрийският енергиен колос OMV разгласи, че " лимитира спот продажбите на мазут и дизел до по-нататъшно разпореждане ", заяви Bloomberg.

Според обяснението на компанията това се прави с цел да се подсигурява, че може да извърши договорните отговорности за доставка. Компанията не даде детайлности къде ще бъдат въведени рестриктивните мерки.

Друг знак какъв брой тежка ще стане европейската дизелова рецесия скоро е превръшането на Съединени американски щати от характерен район за импорт в експортьор. Според Bloomberg Америка изпраща два танкера с дизел към Европа.

Запасите от дизелово гориво в международен мащаб бяха ниски даже преди съветската инвазия в Украйна, само че в този момент дефицитът ще бъде още по-сериозен, поради по-ниското световно предложение на дизелово гориво от Русия. Запасите от дизелово гориво в Европа са най-ниските от 2008 година насам и с 8% или 35 милиона барела по-малко от междинното равнище през това време на годината, заяви Reuters в средата на март.
 TotalEnergies стопира покупките на съветски нефт
Френски енергиен колос стопира покупките на съветски нефт

Ще продължи да купува природен газ обаче

Европейска Федерация на Енергийните Търговци (EFET), чиито членове включват имена като Trafigura, Shell и BP, прикани европейските централни банки за " лимитирана във времето ликвидна поддръжка, с цел да се подсигурява, че пазарите на едро на газ и електрическа енергия не престават да действат ".

Недостигът на дизелово гориво може да бъде да унищожителен. В началото на февруари Reuters заяви че лимитираните доставки на недопечен нефт, газ и въглища стартират да въздействат на производството на петролни артикули, най-много на най-популярният измежду тях, което е дизеловото гориво.

Още през февруари анализатор от Morgan Stanley напомни обстановка от 2008 година, когато цените на дизеловото гориво доближиха 180 $ за барел, до момента в който суровият нефт беше към 140 $. Тогава нямаше война.
 Ще се откаже ли Европейски Съюз от съветския нефт
Ще се откаже ли Европейски Съюз от съветския нефт

Въпросът ще се разисква тази седмица
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР