Европа може да празнува Коледа без елхи заради сушатаРазсадниците за

...
Европа може да празнува Коледа без елхи заради сушатаРазсадниците за
Коментари Харесай

Европа може да празнува Коледа без елхи заради сушата

Европа може да чества Коледа без елхи поради сушата
Разсадниците за елхи в Белгия и други страни в Северна Европа са съществено наранени от сушата и извънредно високите температури през летните месеци, предизвестяват притежателите.

"Загубите се големи, имаме разсадници, в които 15-20%, а в някои и до 30% от тези дървета са починали или са дребни и пожълтели, т.е., пораснаха напролет, а след това изсъхнаха", сподели източник на разсадник от белгийските Ардени, където се отглеждат 85% от коледните елки.

„ Ако не завали дъжд през идващите три до четири седмици, можем да предположим, че 10 до 15% от стоката, която би трябвало да се продаде тази година, няма да бъде продадена, тъй като са мъртви дърветата, или тъй като не наподобяват добре “, сподели той.

Голям брой от елхите, които се отглеждат в този район, са предопределени за експорт, само че в случай че продължат високите температури, разсадниците не имат вяра, че ще могат да изпълнят отговорностите си към клиентите, заяви МИА.

Подобна е обстановката и в Англия, където най-страшната топлинна вълна през последните 42 години унищожи 10 000 елхи до в този момент, написа английският Сън. И там елхите умират преди да пораснат или са изгорени от слънцето.

Топлинната вълна, която обхвана Европа от началото на това лято, не стихва. Северна Европа, където високите температури през лятото рядко не престават повече от една или две седмици, регистрира трагични вреди от този климатичен феномен, изключително в селското стопанство. Повечето култури са мощно наранени, изключително пшеницата. Изсушената трева в цяла Европа ще значи и липса на храна за животните в стопанствата, предизвестяват фермери, които търсят незабавна помощ от страните и от Европейската комисия.

Тя от своя страна разгласи, че ще разреши на държавите-членки да бъдат освободени от някои строги правила във връзка с държавната помощ, с цел да могат да поддържат своите фермери и заяви, че следи обстановката от близко. Но не е ясно дали това ще бъде задоволително.

Германските земеделци търсят един милиард евро помощ от страната, с цел да покрият загубите, само че държавното управление в Германия разгласи, че ще оцени положението им в края на август. Шведското държавно управление пък възнамерява към 116 милиона евро спешна помощ за своите фермери.

В Латвия бе оповестено бедствено състояние в селскостопанския бранш.

Безспорно е, че в идващите месеци нездравословните последствия от тази европейска суша ще преобладават в дебатите на Европейския съюз, където изпълнителната власт се пробва да реформира общата селскостопанска политика, апропо, посредством понижаване на средствата за този бранш. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР