Европа може да напълни своите газови хранилища преди края на

...
Европа може да напълни своите газови хранилища преди края на
Коментари Харесай

Европа може да напълни хранилищата си с газ до лятото

Европа може да изпълни своите газови складове преди края на август, доста по-рано от задачата за 90% запълняемост до 1 ноември, контрактувана от страните членки, сподели консултантската компания Icis.

Хранилищата „ може да бъдат цялостни даже по-рано “ при положение на по-бързо нагнетяване, се прибавя в нов отчет.

Пазарът би трябвало да влезе в зимата с високи равнища на ресурси в Европа, а също и в Азия. “

Това понижава риска от стесняване на доставките, защото „ съхранението би трябвало да обезпечава задоволително газ, за ​​да премине през ранните студове “.

По отношение на цените, остава рискът, че продължителните студове в Европа и/или Азия могат да доведат до „ внезапен скок на спот цените на газа през втората половина на зимата, при започване на 2024 година “, сподели Icis.

Но е малко евентуално цените да паднат до равнищата отпреди рецесията, даже при положение на мека зима, се прибавя в него.
Повишени цени
Цените ще би трябвало да останат на високи равнища, с цел да подтикват непрекъснатото понижаване на търсенето и да лимитират растежа от новите вносители “, се добавя в отчета.

В случай на извънредно студена зима, немските газови складове може да бъдат изцяло празни до януари, рискувайки дефицит на доставки, заяви Montel по-рано.

Европа се обърна към втечнения природен газ (LNG), с цел да компенсира намаляващите съветски тръбопроводни доставки на фона на войната в Украйна и последвалите наказания и сега е най-големият източник на газови доставки, следван от норвежките потоци.

Европейският импорт на полутечен природен газ през първото тримесечие на тази година скочи до нови върхове, увеличавайки се с съвсем 8% по отношение на същия интервал на 2022 година, до повече от 46 милиарда кубически метра, съгласно данни за следенето на кораби на Kpler.
Предупреждения от " Газпром "
В прорез с анализите съветският колос за природен газ " Газпром " съобщи преди дни, че Европа може да се сблъска с компликации при запълването на газовото си вместилище до равнищата от предходната година.

Меките температури тази зима значително помогнаха на Европа да премине през отоплителния сезон. Но няма гаранция, че природата ще направи подобен подарък и през идния отоплителен сезон ", написа съветския колос в свое известие. 

Компанията добавя, че постигането на оптималното равнище на запасите  " няма да е елементарно да се направи, като се вземат поради политически стимулираните решения, ориентирани към прекъсване на вноса на руски тръбопроводен газ. Конкуренцията за доставки на полутечен естествен газ ще окаже доста въздействие върху количеството разполагаем газ на европейския пазар ". 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР