Европа малко време да спаси международното ядрено споразумение с Иран

...
Европа малко време да спаси международното ядрено споразумение с Иран
Коментари Харесай

Техеран предупреди Европа и започна обратно броене до надхвърляне на лимита от обогатен уран след 10 дни

Европа малко време да избави интернационалното нуклеарно съглашение с Иран след изтеглянето на Съединени американски щати от него, сподели през днешния ден иранският президент Хасан Рохани, представен от организация ФАРС и Ройтерс, на които се базира Българска телеграфна агенция.

" Моментът е сериозен и Франция към момента може да работи с останалите подписали съглашението и да изиграе историческа роля за спасяването му в това малко време ", сподели Рохани на среща с новия френски дипломат в Техеран.

Според президента пропадането на нуклеарната договорка няма да бъде в полза на района и на света.

На 27 юни иранските ресурси от обогатен уран ще надвишават лимита, избран с интернационалното съглашение за нуклеарната стратегия на Иран от 2015 година, заяви в това време през днешния ден представителят на иранската Организация за атомна сила, съобщи Франс прес.

" Днес стартира противоположното преброяване, преди да натрупаме над 300 кг ресурси от обогатен уран, и до 10 дни, тоест на 27 юни, ще надхвърлим този предел ", съобщи Бехруз Камалванди на конференция, излъчена директно по иранската държавна телевизия.

" Освен това взехме решение да спрем износа на тежка вода ", очакван от договорката при надхвърляне на лимитите, уточни иранският представител, представен от ТАСС.

Камалванди означи, че Иран към момента чака от европейските страни - участнички в съглашението, да изпълнят поетите от тях задължения. " Търпението ни се изчерпа: чакахме една година и (на 8 май т.г.) дадохме още два месеца, така че те още имат малко време, с цел да поправят нещата ", изясни той. Говорителят добави, че Техеран е в непрекъснат контакт с представителите на европейските страни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР