Европа като цяло се промени и се променя. Нека само

...
Европа като цяло се промени и се променя. Нека само
Коментари Харесай

Антоний Гълъбов: Политическият климат в ЕС се промени, но не в полза на разширяване

Европа като цяло се промени и се трансформира. Нека единствено погледнем процеса за чуване на претендентите за еврокомисари. Досега не сме имали случай, в който трима претенденти на три страни всъщност да са отхвърлени още в предварителната фаза на разискване. Така че политическият климат в Европейски Съюз се промени, за жалост не в интерес на политиката за разширение.
Това съобщи пред БНР доцент Антоний Гълъбов.

„ Европейският съюз е на път да повтори неточност, която направи НАТО, забавяйки присъединението на Северна Македония, което на собствен ред докара до промени във вътрешнополитически проект в югозападната ни съседка и в геополитически “, сподели още той.

Той разяснява решението от предходната седмица на водачите на Европейски Съюз да отсрочат започването на договаряния за еврочленство с Република Северна Македония и Албания. Основно Франция бе подложена на критика за блокиране на Скопие и Тирана, а държавното управление в Северна Македония изпадна в рецесия.

„ Вярно е, че Франция беше страната, която имаше запаси за започване на договаряния и с двете страни. Но това не е единствената страна, която изрази запаси. Имаше сходни отзиви и от страна на Нидерландия, само че и от страна на други страни. Имаше предпочитание и от страна на Финландия да бъде разграничен процесът във връзка с Северна Македония и на Албания. Така че в действителност картината е малко по-сложна, само че резултатът е същият “, изясни той.

„ Очаквах министър-председателят (Зоран Заев) да потърси по-бързи предварителни избори, още до края на годината. До април месец има много време, в което, за жалост, има опция да се развият и пропагандни, и всевъзможни други въздействия в обществото в Северна Македония, които да се осъществят във тип на изборни резултати “, уточни Гълъбов.

„ Аз бих търсил доста по-бързи предварителни избори, с цел да не бъде изгубена тази инерция. Но това на собствен ред отваря един дипломатически прозорец за България, който доста се надявам България да успее да употребява. Не единствено България, а и всички страни, които имат положително отношение към страните от Западните Балкани. Ние в действителност сме седем-осем страни, които имаме общи граници с тях “, сподели доцент Гълъбов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР