Европа изчерпва запасите от риба, с които разполага до края

...
Европа изчерпва запасите от риба, с които разполага до края
Коментари Харесай

ООН: Европа изчерпва запасите си от риба. А колко са те в Черно море

Европа изчерпва запасите от риба, с които разполага до края на годината. Това се твърди в отчет на Организация на обединените нации, съгласно който oколо 33% от международните ресурси на риба са обект на свръхулов.

Същевременно годишната консумация на риба нараства два пъти по бързо от повишаването на популацията на Земята. Докладът показва, че от през днешния ден Европа ще разчита напълно на непознат импорт, тъй като е изчерпала запасите си за годината.

Екип на NOVA ревизира каква е обстановката по българското Черноморие.

"Като цяло няма доста риба в Черно море. Не мога да си обясня за какво. Нашето море е доста оскъдно ", сподели Никола, бургаски риболовец.

Представители на рибарското съдружие в Царево и на компаниите, които се занимават с преправяне на риба обаче настояват напълно друго:

"Не мога да се съглася с отчета. В Европа се лови промишлено, до момента в който у нас е любителски. Риба има, риболовци няма ", сподели Йордан Каракашев.

"При нас неприятното е, че рибата е преходна. Тя минава и отпътува. Абсолютно обикновено е уловът да е слаб. Водата е ужасно топла и неповторимо бистра. От дълги години наред не е била такава. Страхотна вода ", разяснява още той.

Въпреки че част от европейските рибни ресурси са се нормализирали - заради дейности, подхванати от Европейски Съюз в региона на рибарството, равнището на независимо облекчаване с риба в Европейски Съюз е към момента прекомерно ниско и свръхуловът продължава.

Според Европейската комисия 41% от рибните ресурси в Атлантическия океан са подложени на несъразмерен улов. Тази цифра се усилва до 88% в Средиземно море. Свръхуловът визира и рибните ресурси в разрастващите се страни, които зависят в огромна степен от този скъп запас, се споделя още в отчета на Организация на обединените нации.

Вижте още:

Днес човечеството прекрачи прага към екологична злополука

Две трети от дивите животни може да са изчезнали до 4 години

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР