Европа иска с относителната ни бедност да плащаме за скъпи

Европа иска с относителната ни бедност да плащаме за скъпи ...

Председателят на КТ Подкрепа: Влиянието на човек върху природата силно се преувеличава.

"Европа иска с относителната ни бедност да плащаме за скъпи парникови емисии, а в това няма смисъл. Това демонстрира колко относителна е представата за справедливост". Това заяви председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов по време на днешната кръгла маса и публичен дебат на тема "Справедлив енергиен преход".
Неговото обръщение беше доста емоционално и насочено срещу климатичните политики на ЕС, които, според него, оказват изкуствен натиск върху икономиките на държавите.
По негови думи вместо да се дават пари за подмяна на едни технологии с други, много по-разумно е да се вземат мерки срещу изсичането на горите. Той беше категоричен, че влиянието на човек върху природата силно се преувеличава, което се прави напълно умишлено с цел печалба на определени лобистки кръгове. Манолов обеща, че синдикатите ще се борят с всички сили срещу затварянето на работни места, в следствие на европолитиките.
Заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова коментира, че България провежда успешно политика, свързана с изменението на климата, в изпълнение на международните договорености. Съгласно последните официални данни през 2016 година общите емисии на парникови газове у нас са намалели с 49% в сравнение с базовата 1988 година и с 4,4% в сравнение с 2015 година.
"Политиките могат и трябва да подпомогнат справедливия енергиен преход като насърчат дългосрочни решения на държавно ниво и в частния сектор, чрез които да се избегнат структурни сривове и социални проблеми", каза Николова.
Отношение по въпроса взе кметът на община Бобов Дол Елза Величкова. Тя се обърна към представителите на властта, като заяви, че след затварянето на рудниците в Бобов дол градът е опустял и хората са загубили своя поминък. Тя попита и синдикатите, които са ангажирани със спасяването на ТЕЦ "Марица Изток 2", къде са били при затварянето на подземните рудници в Бобов дол.
В отговор Димитър Манолов заяви, че "ако все още има някакъв въгледобив в града, това се дължи именно на синдикатите.
Припомняме, че още преди почти две години зам.-изпълнителният директор на "Мини Марица Изток" инж. Димитър Чолаков заяви, че геоложките запаси и ресурси на находището са за близо 2 млрд. тона, но индустриалният потенциал е по-малък и въглищата от Маришкия басейн могат да осигуряват светлина и топлина за още 30 години.
Кръглата маса и публичния дебат на тема "Справедлив енергиен преход" беше организирана от природозащитната организация WWF България. Събитието беше организирано съвместно от WWF и екологично сдружение "За Земята", в партньорство с КНСБ, КТ "Подкрепа", Българска стопанска камара (БСК) и Национално сдружение на общините (НСОРБ) като част от проекта "Справедлив преход в Източна и Южна Европа". Модератор на събитието беше Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт.
Във форума, чийто домакин беше Председателството на ЕК в София, участваха и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова представители на синдикални и бизнес организации, на местната власт, на национални институции, както и неправителствени организации.

Източник: actualno.com