Европа иска с относителната ни бедност да плащаме за скъпи

...
Европа иска с относителната ни бедност да плащаме за скъпи
Коментари Харесай

Председателят на КТ Подкрепа: Влиянието на човек върху природата силно се преувеличава

" Европа желае с относителната ни беднотия да плащаме за скъпи парникови излъчвания, а в това няма смисъл. Това показва какъв брой относителна е визията за правдивост ". Това съобщи ръководителят на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов по време на днешната кръгла маса и обществен спор на тематика " Справедлив енергиен преход ".
Неговото послание беше много прочувствено и ориентирано против климатичните политики на Европейски Съюз, които, съгласно него, оказват неестествен напън върху стопанските системи на страните.
По негови думи вместо да се дават пари за замяна на едни технологии с други, доста по-разумно е да се вземат ограничения против изсичането на горите. Той беше безапелационен, че въздействието на човек върху природата мощно се преувеличава , което се прави изцяло съзнателно за облага на избрани лобистки кръгове. Манолов даде обещание, че синдикатите ще се борят с всички сили против затварянето на работни места, в резултат на европолитиките.
Заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова разяснява, че България организира сполучливо политика, обвързвана с изменението на климата, в осъществяване на интернационалните договорености. Съгласно последните публични данни през 2016 година общите излъчвания на парникови газове у нас са намалели с 49% спрямо базовата 1988 година и с 4,4% спрямо 2015 година .
" Политиките могат и би трябвало да подкрепят справедливия енергиен преход като насърчат дълготрайни решения на държавно равнище и в частния бранш, посредством които да се избегнат структурни сривове и обществени проблеми ", сподели Николова.
Отношение по въпроса взе кметът на община Бобов Дол Елза Величкова. Тя се обърна към представителите на властта, като съобщи, че след затварянето на рудниците в Бобов дол градът е пуст и хората са изгубили своя занаят . Тя попита и синдикатите, които са ангажирани със спасяването на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", къде са били при затварянето на подземните рудници в Бобов дол.
В отговор Димитър Манолов съобщи, че " в случай че към момента има някакъв въгледобив в града, това се дължи точно на синдикатите.
Припомняме, че още преди съвсем две години зам.-изпълнителният шеф на " Мини Марица Изток " инж. Димитър Чолаков съобщи, че геоложките ресурси и запаси на находището са за близо 2 милиарда тона, само че индустриалният капацитет е по-малък и въглищата от Маришкия басейн могат да обезпечават светлина и топлота за още 30 години.
Кръглата маса и обществения спор на тематика " Справедлив енергиен преход " беше проведена от природозащитната организация WWF България. Събитието беше проведено взаимно от WWF и екологично съдружие " За Земята ", в партньорство с КНСБ, КТ " Подкрепа ", Българска стопанска камара (БСК) и Национално съдружие на общините (НСОРБ) като част от плана " Справедлив преход в Източна и Южна Европа ". Модератор на събитието беше Славчо Нейков, ръководител на УС на Института за енергиен мениджмънт.
Във форума, чийто хазаин беше Председателството на Европейска комисия в София, участваха и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова представители на синдикални и бизнес организации, на локалната власт, на национални институции, както и неправителствени организации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР