Европа има нужда от свежи капитали и нови инвестиции, но

...
Европа има нужда от свежи капитали и нови инвестиции, но
Коментари Харесай

Златните визи отварят вратите на Европа за престъпници и корупция

Европа има потребност от свежи капитали и нови вложения, само че може да заплати висока цена за привличането им.

Т.нар. " златни визи ", предлагани от доста страни от Европейския съюз, дават опция за навлизането на престъпни и корумпирани детайли, предоставяйки разрешителни за престояване на жители от страни отвън Европейски Съюз, които могат да платят задоволително.

Макар и доходоносна, практиката за продажба на разрешителни за престояване и даже паспорти, е покана за престъпни детайли, предизвестяват в отчет неправителствените организации Transparency International и Global Witness.

Проучването им е ориентирано към практиката на 14 страни от Европейски Съюз да дават визи или даже паспорти на тези, които могат да си ги разрешат.

Надлежната инспекция за престъпно минало постоянно е незадоволителна, а разрешителните дават опция на получателите им да живеят свободно на всички места в блока.

" По своята същина схемите за златни визи са привлекателна вероятност за нарушителите и корумпираните ", се споделя в отчета на двете организации, представен от немския Handelsblatt.

Гърция е евтина, Австрия доста скъпа

" Ако имате доста пари, които сте получили посредством съмнителни средства, обезпечаването на ново място, което да наречете дом, надалеч от мястото, от което сте откраднали, не е просто привлекателно, а рационално ", показва Наоми Хърст от Global Witness.

" Схемите за златни визи оферират несъмнено леговище от управляващите, които биха желали да конфискуват откраднатите ви активи и свободата да пътувате, без да предизвиквате съмнение ", прибавя тя.

Гърция е измежду най-евтините, продавайки златните си визи единствено за 250 000 евро, до момента в който Австрия е подготвена да продаде паспорт за 10 млн. евро. Кипър, Малта и България са останалите 3 страни, които продават паспорти. Германия не предлага нито визи, нито паспорти за пари.

Това е преуспяващ бизнес. През последното десетилетие страните от Европейски Съюз са продали към 6000 паспорта и 100 000 позволения за престояване, получавайки в подмяна 25 милиарда евро в директни вложения.

Испания, Унгария, Латвия, Португалия и Англия водят пакета, като всяка от тях е продала повече от 10 000 визи. Гърция, Кипър и Малта са тъкмо след тях. (По-късно Унгария приключи своята програмата си).

" Новите европейци " - най-много от Китай и Русия

Въздействието върху дребна страна е явно в тази ситуация с Кипър. От 2013 година островната република, известна с възходящото въздействие на съветската мафия, е получила 4.8 милиарда евро от продажба на паспорти и визи. За съпоставяне, през предходната година един от главните й източници на доходи - туризмът - донесе 2.6 милиарда евро.

Той се трансформира в обособен бизнес бранш, като стотици адвокатски адвокатски фирми, нотариуси и консултанти оказват помощ в процеса.

Не всички страни разкриват националността на получателите на разрешителните. От осемте, които го вършат, 6 оповестяват за най-вече претенденти от Китай, до момента в който руснаците водят в другите две.

В Гърция турските жители са на трето място зад китайските и руснаците. Португалия е нещо като особеност, тъй като бразилците са на второ място, зад китайците, заради общия език.

Двете неправителствени организации са изключително сериозни към Кипър и Португалия, за това, че не подхващат нужните задълбочени инспекции за престъпно минало на претендентите. Малтийските чиновници правят по-внимателни изследвания, само че са прекомерно толерантни и одобряват прекалено много неща, настояват специалистите.

Те приканват Европейски Съюз да хармонизира разпоредбите за такива практики. Кандидатите и техният източник на средства изискват деликатно изследване. Държавите членки би трябвало да обменят информация за претендентите, които са отхвърлени.

Трябва да има наказания против страните-членки, които не съблюдават тези правила, приканват двете организации. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР