Европа и Северна Америка изпитват недостиг на антибиотици поради нарастващите

...
Европа и Северна Америка изпитват недостиг на антибиотици поради нарастващите
Коментари Харесай

Недостиг на антибиотици в Европа и Северна Америка - нарастващите заболявания стимулират търсенето

Европа и Северна Америка изпитват дефицит на антибиотици заради възходящите болести, изключително измежду децата, които обуславят и увеличеното търсене на медикаментите.

Болниците в доста страни са подложени на напън от възходящия брой болести, в това число по този начин наречената „ тройна зараза ” от Covid-19, грип и респираторно-синцитиален вирус (RSV), който предизвиква бронхиолит. Увеличаването на производството на антибиотици се оказва мъчно за производителите на медикаменти, изключително за евтините генерични медикаменти, които оферират дребна облага.

Ето някои отговори от Агенция Франс Прес на основни въпроси, свързани с дефицита на антибиотици.

Какво и къде?

Амоксицилинът е член на фамилията на пеницилиновите антибиотици и се употребява за лекуване на редица бактериални болести, в това число гръдни и ушни инфекции, постоянно при деца. Миналия месец регулаторният орган по медикаментите ANSM във Франция съобщи, че има „ мощно напрежение в доставките ” на най-използваната от децата версия на амоксицилин, като предизвести, че обстановката може да продължи до март.

Испанската организация по медикаментите също предизвести предишния месец за евентуален дефицит на амоксицилин.

Германия също сигнализира за дефицит на редица медикаменти, в това число амоксицилин и други антибиотици.

Миналата седмица държавното управление на Обединеното кралство издаде „ протоколи за сериозен дефицит ” за три антибиотика на основата на пеницилин. Този ход беше подхванат, откакто минимум 19 деца починаха от стрептококи от група А (Strep A), на фона на известията, че лекарите и родителите се борят за намиране на антибиотици за лекуване на болестта.

Извън Европа амоксицилинът е включен в базата данни за дефицит на медикаменти на Американската администрация по храните и медикаментите от октомври. FDA съобщи пред Агенция Франс Прес, че " сега работи с утвърдените производители и други участници във веригата на доставки ".

Други страни като Канада и Австралия също неотдавна включиха амоксицилин в листата си с медикаменти, за които фармацевтите би трябвало да търсят заместители.

Каква е повода за дефицита?

Зимата в северното полукълбо донесе изключително тежък грипен сезон, както и внезапно нарастване на други вируси като RSV. Това се случва след две години, през които ограниченията поради Covid, като карантини, самоизолация и носене на маска, доста понижиха броя на тези болести. Фармацевтичните компании, които бяха понижили производството си заради намалялото преди този момент търсене, в този момент се борят да посрещнат внезапно повишените поръчки, което води до забавяния. Производителите на дейните съставки на медикаментите също се борят с дефицита.

Sandoz - подразделението за генерични медикаменти на швейцарския фармацевтичен колос Новартис - съобщи пред Агенция Франс Прес, че дефицитът на ресурси при съперниците също способства за ненадейно високите продажби на техните медикаменти и затова за спомагателни усложнения при доставките.

Признак за по-широк проблем? 

Антибиотиците са остарели медикаменти, чиито патенти постоянно са станали публично притежание, което значи, че генеричните версии могат да се продават на ниска цена. Поради това производителите на медикаменти нямат огромен паричен тласък да създават такива антибиотици. Всъщност даже производителите на генерични медикаменти могат да се борят да поддържат забележителна облага.

Томас Борел, теоретичен шеф на LEEM, която съставлява френските фармацевтични компании, съобщи, че вложенията от страна на промишлеността са били незадоволителни „ предвид на възходящото търсене на този тип медикаменти ”. Той добави, че икономическият модел затруднява производителите на медикаменти „ да възстановят разноските си ”, когато става въпрос за антибиотици. Друг проблем е, че единствено към 10 компании, множеството от които в Азия, към момента създават дейните съставки за амоксицилин.

Решения?

В кратковременен проект националните здравни органи предлагат на фармацевтите и лекарите да заменят по опция дефицитните медикаменти с други лекарства, както и да лимитират продължителността на лекуването. Производителите, в това число английската GSK, също усилиха скоростта на произвеждане. Sandoz заяви, че е наел повече личен състав и е вложил в увеличение на производството в завода си в Кундл, Австрия.

В по-общ проект някои експерти от промишлеността приканиха за нов бизнес модел, който да съчетава потребностите на пациентите и на фирмите, които създават такива евтини медикаменти.

Според Борел от LEEM „ фармацевтичната промишленост би трябвало да се преглежда като стратегически бранш, в който обществените управляващи би трябвало да бъдат по-бдителни, в сравнение с през последните години ”.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР