Европа и САЩ предоставят помощ на Украйна на стойност милиарди

...
Европа и САЩ предоставят помощ на Украйна на стойност милиарди
Коментари Харесай

Военна, хуманитарна и финансова помощ: ето колко струва войната в Украйна на западните държави


Европа и Съединени американски щати дават помощ на Украйна на стойност милиарди евро. Учени от Кил се пробват да изчислят тъкмо какъв брой коства войната на Запада. Какво демонстрират калкулациите им?

Жители на Херсон се редят за приемане на филантропична помощ след изтеглянето на руснаците от града.

Всяка седмица Андре Франк и екипът му в Института за международна стопанска система в Кил преглеждат и обработват голямо количество обществено налична информация за западните помощи, изпращани на. Целта е да поддържат  - неповторим портал, в който се пресмята военното съоръжение, филантропична помощ и финансова поддръжка, предоставени на Киев.

Трудно е да се оцени цената на остаряла военна техника

Най-голямото предизвикателство за икономистите е да изчислят финансовия дял на военната помощ от общите западни помощи за Украйна, които към този момент доближиха 100 милиарда евро.

Това не е лесна задача: Официалните данни от Съединени американски щати и Англия за военната помощ не са изчерпателни. Това се отнася и за информацията на немското държавно управление, което постоянно актуализира. " На пръв взор наподобява доста транспарантно, тъй като е включен и съответният брой на предоставените артикули ", споделя икономистът Андре Франк. " Но ние желаеме да изчислим доставките за Украйна като парична стойност ", прецизира той. Т.е. да изчислят какъв брой тъкмо коства помощта.

Това е изключително мъчно за Германия, защото през последните 10 месеца Берлин е предал военно съоръжение от запасите на Бундесвера, което от дълго време е било изведено от употреба и затова няма годна все още ценова оценка. Например самоходните противовъздушни установки " Гепард ", които датират от времето на Студената война. Междувременно Германия е доставила 30 такива установки, които Киев дефинира като извънредно скъпи.

Германският канцлер Олаф Шолц пред танк за противовъздушна отбрана " Гепард ".

Затова икономистите от Кил работят по основаването на ценова листа с всички оръжия и муниции, както и останалите типове помощ - с цел да изчислят общото количество финансиране за Украйна. Те са оценили един сходен танк за противовъздушна защита " Гепард " на 1,2 милиона щатски $. Подобна е обстановката и с полските танкове Т-72, които са руско произвеждане и са предадени на Киев от Варшава. Тук учените пресмятат цената на една численост от тях на 1,6 милиона щатски $.

Друг образец е доставката на спални чували, показва Франк. Част от тях са филантропична помощ, а различен контингент е предопределен извънредно за украинските бойци на фронтовата линия.

Германия дава повече, в сравнение с е известно

Порталът пресмята, че Германия вече е осигурила военна помощ и друга поддръжка в размер на 2,3 милиарда евро, до момента в който описът на немското държавно управление от началото на декември демонстрира сума от 1,9 милиарда евро. И двете числа обаче са по-ниски от фактически предоставената помощ. " Предполагаме, че немската военна помощ е даже по-висока от цената, която изчисляваме към момента ", изяснява Франк. Например немското държавно управление не дава никаква информация за количеството на доставените муниции за най-модерната система за противоракетна защита - зенитно-ракетния комплекс " Ирис-Т ".
Редакцията предлага
От изявления в обществените мрежи може да се заключи, че точно тази система пази региона на украинската столица Киев. Оперативни данни за потреблението на " Ирис-Т "  не се разкриват от украинските управляващи.

Една система " Ирис-Т "  струва 616 000 щатски $ на международния пазар. " Но това още веднъж е съгласно формалните данни, с които разполагаме от Германия, а те даже не ни дават опция да оценим общата стойност. " Колко отбранителни ракети е изстреляла украинската противовъздушна отбрана с  " Ирис-Т " до момента и какъв брой ще бъдат доставени по-късно - не е ясно. " Няма по какъв начин да определим това вярно благодарение на публично наличните източници ", показва Франк.

Подобна е обстановката и с уговорения продан на военна техника, при който източните страни от НАТО като Словакия и Словения, а в подмяна получават военно съоръжение от Германия. Икономистите не категоризират това като директна помощ за Украйна, в случай че не е от директна изгода за защитата на страната.

Най-голяма помощ за Украйна дават Съединени американски щати

И въпреки всичко икономистите са уверени, че изчисленията им са доста близки до действителността, даже и след последната актуализация от началото на декември. Според тях методът да се работи с обособена " ценова листа " за доставяните военни артикули улеснява точните калкулации. " Дори и да надценяваме военната помощ за обособени оръжия и други артикули ", споделя Франк, " това се компенсира на друго място. "

Съединени американски щати остават най-важният покровител на Украйна с 23 милиарда евро, следвани от Англия с 4,1 милиарда евро и Германия, която съгласно изчисленията дотук е предоставила 2,3 милиарда евро.

По-лесно е да се направи обзор на огромните общи суми на помощта за Украйна: т.е. всички вноски на западните страни, подкрепящи Украйна - за филантропична помощ, финансова поддръжка и военно съоръжение. С решението си да подкрепят Украйна с още 18 милиарда евро от идната година страните от Европейски Съюз и институциите на Общността изпреварват Съединени американски щати във връзка с помощта за Украйна. С тях Европа ще е предоставила на Киев помощ на стойност 52 милиарда евро, а " военната, финансова и филантропична помощ ” от Съединени американски щати ще се равнява на 48 милиарда евро.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР