Европа е тук. Но тя е различна. В навечерието на

...
Европа е тук. Но тя е различна. В навечерието на
Коментари Харесай

Коментар на водещия: Българската Европа – илюзии и етикети


Европа е тук. Но тя е друга. В навечерието на първата годишнина от началото на войната в Украйна, Европа се сбогува с илюзии, които бяха живи в продължение на десетилетия. Но до момента в който с екипа пътувахме насам си мислех за всички тези етикети, които през годините толкоз постоянно се повтарят по тези коридори по адрес на България - най-бедната, най-корумпираната, най-болната, най-зависимата от Русия…

От друга страна, защото за първи път пристигнах в тази постройка през 2004 година, си давам сметка какъв брой дълъг път извървя България и какъв брой доста неща успяхме да променим, без даже да си даваме сметка. Не е ли време да се опитаме да изтрием някои от тези етикети? Например, етикетът " най-бедната " е много ретро, също така е нещо погрешно. Защото едно е просто да си най-бедната измежду бедните, друго е да си най-бедната страна измежду богатите.

И в случай че изключим някои от петролните монархии и страни като Швейцария, България е по-богата страна от над 70% от останалия свят.

Това, че сме най-бедната страна в Европейски Съюз би трябвало единствено да ни окуражи, а не да служи като мотив за постоянно самобичуване. Особено откакто от дълго време пораства едно ново, младо потомство българи, приключили своето обучение в някои от най-хубавите европейски университети и заемащи висши позиции тук или в огромни европейски компании. Ние доста се гордеем с тях и знаем, че България им липсва и доста се ядосват, че нещата у нас не се случват по-бързо. Но не би трябвало да забравяме, че към този момент има и български компании, и български бизнесмени, които по нищо не отстъпват на европейските и парите им не са свързани с източване на държавен запас или закононарушения, а с доста труд и тактика.

Най-корумпираната. Следващият етикет. През 2006 година най-актуалната тематика в залата до мен беше дали България да бъде призната с по този начин наречената " защитна уговорка " в областта на правораздаването. Казано в резюме - решенията на българските съдилища да не важат за останалите страни от съюза. Това беше призрачен сюжет, с който ни плашеха холандците, който беше избегнат в последния миг и сменен от по-приемливия " мониторингов механизъм " в областта на правораздаването и битката с престъпността и корупцията.

13 години европейците пишеха отчети, в които ни повтаряха съвсем едно и също, а ръководещите в София одобряваха закони, някои от които по-късно не се прилагаха от счупената система. Корупцията е проблем, който непроменяемо съпътства политиката.

От декември тук се развива скандал, който има нуклеарен капацитет да взриви и Народното събрание и комисията. Ева Каили, заместник-председател на Народното събрание, беше уличена в корупция и лобиране. В момента красивата някогашна телевизионна водеща от Гърция се намира в килия в покрайнините на Брюксел, под непрекъснато наблюдаване и право единствено на две свиждания на месец.

Тя е упрекната в приемане на дарове и пари от Катар и Мароко в подмяна на въздействие върху основни резолюции в Екологичен потенциал. Катар - да понижи рецензиите за правата на служащите по време на строителството на инфраструктурата преди международното и Мароко към дебатите за противоречива територия в Западна Сахара.

Беше арестуван и парламентарният секретар на Каили и шеф на неправителствена организация, който е и някогашен народен представител, което пък повдигна въпросите - каква е ролята на неправителствения бранш в сходни проблеми.

Последваха още арести - още веднъж човек от неправителствения бранш, а Народното събрание изиска имунитета на още двама депутати. Това е скандал, който набира мощ като снежна топка и никой не може да допусна какъв брой огромна ще стане тя. Всичко е в ръцете на белгийската прокуратура, която води следствието без въобще да се интересува кой кой е и какви биха били следствията за Европейските институции от разкритията, които следват. Защото Европа е мощна единствено тогава, когато има мощни институции, прочиствани от работеща правосъдна система, в ролята на която сега е белгийската прокуратура.

В този смисъл, никой няма да чуете тук да споделя, нито гърците, нито италианците, каквато е националността на другите арестувани - " ние сме най-корумпираните ". По-скоро рефренът е - ние ще хванем корумпираните и ще ви ги покажем. Точно тук се крие ключът - на всички места има корупция. Но на някои места има и качествени следствия и обвинявания.

В началото ви споделих, че Европа е друга. Тя се сбогува с доста илюзии през последната година - че мирът в даденост, че евтината сила е по-важна от надигащия се авторитаризъм, че икономическият напредък непременно е безспорна цел, че просто посочването на проблемите в страните-членки е задоволително те да бъдат решени.

Всичко това е в предишното. Въпросът е – ние с кои илюзии се сбогувахме в последната година? За да знаем и кои етикети ще се опитаме да изтрием от себе си и кои евентуално ще останат.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР