Европа е променящо се място в развиващ се свят. Несъмнено

...
Европа е променящо се място в развиващ се свят. Несъмнено
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: Важно е гласът на Европа да е единен

Европа е изменящо се място в разрастващ се свят. Несъмнено пред Европейски Съюз стоят нови действителности – цифровата промяна, протекционалистични политики, миграционните процеси, проблемите на сигурността, вследствие на което моторите за напредък и развиване би трябвало да бъдат преосмислени.

Това съобщи министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова по време на 18-ия сръбски стопански конгрес, отдаден на провокациите на приобщаващия напредък. Събитието се организира през днешния ден в Белград, а министър Павлова бе главен представител в панела,,Сблъсък на хрумвания за бъдещето на ЕС‘‘, дружно с някогашният комисар по въпросите на заетостта Анна Диамантопулу и английския дипломат в Белград Денис Кийф. Дискусията бе модерирана от проф. Иван Вуячич,

Днешните решения чертаят пътя на утрешния Европейски Съюз, по тази причина е нужна дълготрайна, само че и гъвкава, визия за бъдещата посока за развиване на Общността. В този динамичен миг е значимо гласът на Европа да е обединен, тъй като, в случай че едни райони бележат растеж, то мястото на Европейски Съюз в релативно изражение ще продължава да понижава, акцентира министър Павлова, оповестиха от пресцентъра на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018.

Според Лиляна Павлова Европейски Съюз би трябвало да бъде в по-голяма степен самодеен, с цел да се трансформира в световен състезател на международната сцена. За да бъде Европа сигурна и постоянна значим фактор е интеграцията на Западните Балкани. Балканите се нуждаят от Европа, по този начин както и Европа се нуждае от Балканите. Именно по тази причина европейската вероятност за Западните Балкани беше главен приоритет по време на Българското председателство.

Нерядко за Западните Балкани се употребяват избрания като,,бели петна " или,,черни дупки " на картата на Европа, сподели министър Павлова и продължи - Страните от района не са нито едно от тези неща. В района живеят 20 милиона души, живеят млади, амбициозни хора, заслужаващи повече благоприятни условия за развиване. Затова България избра този приоритет, издигна тематиката високо в дневния ред на Европейски Съюз, чийто ангажимент към района бе препотвърден на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани през месец май, състояла се в София. Австрия одобри тематиката и продължава работа по нея, съществува действителна опция европейската вероятност за района да бъде приоритет и за идващото трио страни, председателстващи Съвета на Европейски Съюз - Румъния-Финландия-Хърватия. Лиляна Павлова акцентира, че с изключение на политическия ангажимент, българското държавно управление е желало да реализира и покаже съответни резултати за жителите на страните от Западните Балкани. Затова Софийската декларация и Софийският дневен ред са по този начин значими, съдържайки ангажимент за вложения в съответни планове, които да подобрят свързаността в района и посредством които да се основат по-добри благоприятни условия за развиване.

Друг акцент в полемиката бе Брекзит. Министър Павлова изрази позиция, че би трябвало да бъде реализирано уравновесено съглашение, защитаващо правата на жителите, както в Европейски Съюз, по този начин и във Англия, както и че Англия няма да бъде елементарна трета страна за Европейски Съюз след Брекзит.

Сръбският стопански конгрес се организира годишно и е платформа за обмяна на опит, положителни практики и хрумвания сред представители на държавните управления, бизнеса и университетските среди от страните от Балканите. Във фокуса на тазгодишния конгрес са тематики като процеса на разширение на Европейски Съюз и напредъка на Сърбия, новите мотори за стопански напредък, нуждата от адаптиране на бизнес моделите и пазара на труда по отношение на измененията в резултат на Четвъртата индустриална гражданска война, приобщаващия напредък с акцент върху ефикасните ограничения за понижаване на неравенствата. Сред представителите на форума са първият заместник-министър ръководител на Сърбия Ивица Дачич и сръбският министър на минното дело и енергетиката Александър Антич.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР