Европа е приела мира за даденост и не са положени

...
Европа е приела мира за даденост и не са положени
Коментари Харесай

Радев: Липсва решителна политика, която да сложи край на войната

Европа е приела мира за даденост и не са положени задоволително старания нито в областта на защитата и сигурността, нито на полето на дипломацията, сподели президентът

Дипломацията не съумя да предотврати спора в Украйна и продължава да отстъпва. Липсва решителна политика, която да постави по-бързо завършек на експанзията и на войната, от която всеки ден губят освен воюващите страни, само че и всички европейски стопански системи. Това съобщи президентът Румен Радев по време на Третия софийски стопански конгрес.

Държавният глава беше почетен посетител и преподавател в заключителната част от събитието. Форумът събра представители на институции, локалната власт, бизнеса, посланици, а измежду обсъжданите тематики през вчерашния ден бяха енергетиката, стопанската система и сигурността в подтекста на войната в Украйна и ролята на България в района на Югоизточна Европа.

По думите на президента след края на Студената война Европа е приела мира за даденост и не са положени задоволително старания нито в областта на защитата и сигурността, нито на полето на дипломацията. " Трябва да си зададем въпроса за какво дипломацията върви след ракетите и бомбите ", съобщи Румен Радев и добави, че многостранната дипломация е в рецесия, а откритата до неотдавна архитектура на сигурност е рухнала, като за построяването на нов резистентен модел са нужни здрави стопански системи и преориентация на избрани стопански браншове. Президентът акцентира, че световните провокации изискват световен отговор и обединени старания.

" За да се реализира високо качество на живот на жителите, стопанските системи ни би трябвало да са мощни и работещи, а за това са значими няколко фактора - сигурност, надеждна и налична сила, превоз и съгласуваност. Тази база се надгражда с просвета, технологии, обучение и нововъведения, които да обезпечат визия за бъдещето и конкурентоспособност ", съобщи Румен Радев, представен от пресслужбата на президента. По отношение на енергетиката президентът съобщи, че би трябвало да се търсят новаторски и рационални решения с грижа за обществените аспекти, тъй че да се преодолее най-голямата опасност за европейските стопански системи - високите цени, потреблението на енергийните запаси като политическо оръжие и внезапното прекъсване на доставките.

Държавният глава посочи, че следва да се обединят напъните на страните за създаване и внедряване на налични и сигурни способи за предпазване на сила - с общи вложения, практико-приложни разработки и консолидирани старания на бизнес и на държавни управляващи.

В сферата на превоза президентът прикани да се развива освен трансгранично, а трансрегионално съдействие, обхващащо няколко страни, което ще увеличи успеваемостта на вложените в плановете средства.

" Трябва да работим дружно, с цел да разпростирам посредством новаторско обучение и капацитета на младежите, тъй че те да са способни да построяват конкурентоспособна стопанска система с резистентен растеж в бъдеще ", съобщи президентът Радев. Той добави, че и нвестициите в просвета, обучение и просвета ще създадат стопанските системи доста по-ефективни. По думите на Румен Радев това са и сферите, в които младежите могат да основат бързо контакти между тях, а страните да си взаимодействат най-пълноценно.

Държавният глава уточни, че в България има удобни условия за вложения и акцентира, че с построяването на института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT страната ни има капацитет да се оформи като районен хъб за разработка на научни нововъведения в поддръжка на бизнеса.

По мотив политическите събития у нас президентът съобщи, че обстановката е динамична като във всяка народна власт и задачата би трябвало да е страната да се развива прогресивно и в полза на жителите.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР