Европа е първият регион в света, който започва да използва

...
Европа е първият регион в света, който започва да използва
Коментари Харесай

Как новите етикети за гуми в ЕС помагат на шофьорите

Европа е първият район в света, който стартира да употребява знак за сцепление на лед на гумите. Добавени са също по този начин и знак за сцепление на сняг и QR код, който Ви води до голяма база данни. Нововъведенията оказват помощ на потребителите да съпоставят другите други възможности и да изберат гуми по собствен усет, да вземем за пример безвредни гуми, които спомагат за намаляването на разхода и нездравословните излъчвания на автомобила.

Етикетите на гумите се възобновяват в целия Европейски Съюз. Новите етикети ще бъдат наложителни за гуми създадени след 1 май 2021, тъй че те ще стартират последователно да се появяват върху продуктите, които се оферират за продажба.

Всесезонните, летните и зимните гуми без шипове, които се продават в границите на Европейски Съюз получиха първите си етикети през 2012 година Това условие за етикетиране се прилагаше обаче единствено за гуми за леки коли, SUV и ванове, и съдържа информация по отношение на съпротивлението при търкаляне, сцеплението на мокро и външният звук при придвижване. Етикетите в този момент са изменени: информацията също по този начин включва сцепление на сняг и лед, както и QR код. Изискванията не се ползват за зимни гуми с шипове.

Подходящите гуми за съответните условия
„ Сцеплението на мокро, на процедура, е противоположно на сцеплението на лед: създаването на едното нормално понижава успеваемостта на другото. Гумите създадени за Централна и Източна Европа натъртват на характерности, които са предопределени за асфалт, до момента в който признакът за сцепление на лед демонстрира, че гумата дава равнището на сигурност нужно в предизвикателните зимни условия на Скандинавия. Символът за сцепление на сняг от своя страна демонстрира, че гумите покриват формалните условия на Европейски Съюз за сцепление на сняг, което е от изключително значение за страни като Германия, Италия и Скандинавските страни. Не предлагаме гуми, създадени за Централна и Източна Европа, да се употребяват в условия, за които не са планувани. “, споделя Мати Мори, шеф „ Техническо обслужване на клиенти” в Nokian Tyres.

“Потребителите все по-често поръчват артикули онлайн. За тях е доста преимущество това, че занапред нататък могат да ревизират знаците и да изберат допустимо най-подходящите гуми за изискванията, в които ще ги употребяват те съответно. Експертната помощ е налична в гумаджийниците, само че онлайн няма кой персонално да Ви помогне да изберете най-подходящите и безвредни гуми.”, добавя Мори.
Огромна база данни с гуми
QR кодът е нов детайл върху гумите, който ще Ви води до голяма база данни, която събира информация за всички гуми налични на европейския пазар. Продуктовата информация е стандартизирана, позволявайки елементарно съпоставяне сред другите модели.

„ В бъдеще етикетите за гуми ще бъдат в допълнение разширени, с цел да дават информация и за другите типове изхабяване, както и за пробега или експлоатационния живот на пътя. Решението към този момент е взето, само че производството на тестовите модели ще отнеме години. “, разяснява Ярмо Сунари, управител „ Стандарти, правила и утвърждения “ в Nokian Tyres.
Какво ни споделят новите етикети за гуми?
• Съпротивлението при търкаляне се отнася за потреблението на гориво и излъчванията въглероден диоксид. Най-добрата категория зимни гуми може да спести 0.6 литра гориво на 100 км спрямо зимен модел от най-ниската категория.
• Сцеплението на мокро демонстрира спирачния път. На влажен асфалт, най-хубавите гуми се нуждаят от към 20 метра по-малко, с цел да спрат когато автомобила се движи със скорост от 80 км/ч, спрямо гуми от най-ниската категория.
• Нивото на външен звук при придвижване демонстрира равнището на звук отвън автомобила. Чрез приложимост на по-тихи гуми се понижава „ звуковото замърсяване “ на средата, в която живеем.
• Символът за сцепление на сняг демонстрира, че гумата покрива формалните условия и работи надеждно на сняг.
• Символът за сцепление на лед демонстрира, че гумата е минала проби за сцепление на лед и е подобаваща за изискванията на Скандинавската зима. Символът за момента се употребява единствено при гуми за леки коли.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР